Puse autovadītāju brauks mazāk, ja benzīna litra cena pārsniegs latu
Cilvēki uzskata, ka atbilstoša degvielas cena Latvijas tirgum būtu 40-70 santīmi par litru 95.markas benzīna.
Auto un tehnoloģijas
2013. gada 6. augusts, 13:32

Puse autovadītāju brauks mazāk, ja benzīna litra cena pārsniegs latu

Jauns.lv

Kā psiholoģisko cenas robežu, pēc kuras sasniegšanas iedzīvotāji krasi samazinātu personīgā auto izmantošanu, 43,7% atzīmēja 1-1,50 latus par litru benzīna.

24,2% atbildēja, ka sāks izmantot tikai sabiedrisko transportu, ja benzīna cena pārsniegs 1,5-2 latus par litru, bet 12% galējā benzīna cena ir divi lati. Turklāt 20,1% uzskata, ka cena - viens lats par litru benzīna - jau ir pārāk augsta, un atzīst, ka ir spiesti atteikties no personīgā auto, liecina "Gudriem.lv" pētījums.

Kā vēsta pētījuma rezultāti, 93,9% respondentu uzskata, ka degvielas cenas Latvijā ir pārāk augstas un acīmredzami lielākas nekā iedzīvotāju pirktspēja. Respondenti uzskata, ka atbilstoša degvielas cena Latvijas tirgum būtu 40-70 santīmi par litru 95.markas benzīna.

Kā uzskata eksperti, naftas un naftas produktu cenu kāpums ir apstājies un turpmāk nav gaidāmas straujas cenu svārstības. Patlaban naftas un naftas produktu cenu kāpums vairs neturpinās, taču tas ir apstājies augstākā līmenī nekā šī gada pirmajā pusgadā, skaidroja Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Stirāns.

AS "SEB banka" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis norādīja, ka vērojamais degvielas cenu pieaugums nav nekas ārkārtējs. Lai degvielas cena izlauztos virs lata, ir jānotiek pēkšņiem satricinājumiem vai krasam optimisma kāpumam saistībā ar potenciālo pieprasījuma pieaugumu. Tuvākajā laikā cenas varētu svārstīties ierastajā amplitūdā dažu santīmu apmērā, kas nozīmē, ka tās var arī atkāpties, prognozēja eksperts.


LETA, Foto: Edijs Pālēns / LETA