Pasaulē
2013. gada 19. decembris, 17:06

200 Vācijā nozagtu automašīnu izmanto Tadžikistānas elites pārstāvji

Jauns.lv

Apmēram 200 Vācijā nozagtu automašīnu ir atrastas Tadžikistānā, kur lielākā daļa no tām pieder prezidenta Emomali Rahmona ģimenei un draugiem, ceturtdien vēstīja Vācijas plašsaziņas līdzekļi un apstiprināja amatpersonas.

Vācijā reģistrēto automašīnu, tostarp 93 BMW markas spēkratu, atrašanās vieta, kas tika atrasta ar globālās pozicionēšanas sistēmas (GPS) palīdzību, ir radījusi saspīlējumu starp Vāciju unTadžikistānu, vēstīja izdevums "Bild".

Vācijas Ārlietu ministrijas preses pārstāve "Bild" apstiprinājusi, ka iepriekšējais ārlietu ministrs Gido Vestervelle šogad saistībā ar notikušo ir sazinājies ar Tadžikistānas vēstnieku.

Tomēr aģentūrai AFP viņa sacīja, ka "ar Tadžikistānas pusi sarunas ir notikušas par sadarbību cīņā pret organizēto noziedzību".

Automašīnu atrašanās vietu noteica Vācijas un Lietuvas izmeklētāju vienība "Westwind", galvenokārt izmantojot spēkratu GPS sistēmas, paziņoja Berlīnes Tieslietu departamenta preses pārstāve Liza Jani.

Kad Tadžikistānas varas iestādes neatbildēja uz palīdzības izmeklēšanā lūgumiem, Berlīnes federālās zemes tieslietu ministrs Tomass Heilmans rakstīja toreizējam Vācijas federālajam ārlietu ministram Vestervellem.

"Lielākā daļa automašīnu pieder cilvēkiem, kam ir biznesa vai ģimenes saites ar Tadžikistānas prezidenta ģimeni," vēstulē norādījis Heilmans.

Tadžikistāna līdz šim brīdim neesot atbildējusi uz tiesiskās palīdzības lūgumu vai veikusi pasākumu automašīnu atdošanai to likumīgajiem īpašniekiem, piebilda Jani.

Amatpersona Tadžikistānas vēstniecībā Berlīnē paziņoja, ka oficiālu komentāru pašlaik nevar sniegt.

BNS