Kāpšana pasaules augstākajā kalnā Everestā nu būs nedaudz lētāks prieks
Nodeva ārzemniekam par kāpšanu Everestā galvenajā maršrutā no Nepālas puses pavasara alpīnisma sezonā ir samazināta līdz aptuveni astoņiem tūkstošiem eiro.
Pasaulē
2014. gada 14. februāris, 12:42

Kāpšana pasaules augstākajā kalnā Everestā nu būs nedaudz lētāks prieks

Jauns.lv

Nepālas valdība ir nolēmusi samazināt nodevas par kāpšanu Everestā (Džomolungmā), lai piesaistītu vairāk alpīnistu, ceturtdien paziņoja Tūrisma ministrija.

Nodeva ārzemniekam par kāpšanu Everestā galvenajā maršrutā no Nepālas puses pavasara alpīnisma sezonā ir samazināta līdz aptuveni astoņiem tūkstošiem eiro un stāsies spēkā nākamā gada 1.janvārī. Līdzšinējais nodevas lielums ir aptuveni 18 tūkstoši eiro.

Citos maršrutos šī nodeva ir apmēram septiņi tūkstoši eiro.

Nodevas ir samazinātas arī par kāpšanu Everestā citās alpīnisma sezonās, kas ir mazāk populāras, un par kāpšanu citās Himalaju virsotnēs.

"Viens no mūsu mērķiem ir palielināt individuālo tūristu skaitu," sacīja Tūrisma ministrijas kalnu nodaļas sekretārs Dipendra Poudels.

Viņš piebilda, ka agrāk tūristi mēdza pievienoties grupām, kurās ir no sešiem līdz 15 cilvēkiem, lai būtu jāmaksā mazāka nodeva. Tagad individuālam kāpējam un grupas dalībniekam nodevas būs vienādas.

Nepālas valdība cer, ka nodevas samazināšana atturēs cilvēkus no nelegāla alpīnisma, piesaistīs vairāk individuālo alpīnistu un mazinās drūzmas uz Everesta takām. Alpīnisti ir sūdzējušies par to, ka populārākajās sezonās Everestā ir pārāk daudz kāpēju. 

Alpīnistiem no Nepālas nodeva ir noteikta 75 tūkstošu Nepālas rūpiju (547 eiro) apmērā.

Nepāla arī gatavojas atvērt alpīnismam vēl 103 kalnu virsotnes.

BNS, Foto: AFP/LETA

Tēmas