Ķīnā homoseksuāļus joprojām "ārstē" ar elektrošoka palīdzību
Ārsts Žū Žengjū apgalvo, ka spējis izārstēt apmēram 70% savu pacientu, kuri jūt tieksmi pēc sava dzimuma pārstāvjiem.
Pasaulē
2014. gada 29. jūlijs, 15:03

Ķīnā homoseksuāļus joprojām "ārstē" ar elektrošoka palīdzību

Jauns.lv

Geju tiesību aktīvisti Ķīnā uzsākuši kampaņu cīņā pret valstī likumiski nostiprinātu viedokli, ka homoseksualitāte ir "mentāla slimība". Viendzimuma mīlestību par garīga rakstura saslimšanu Ķīnā klasificēja 2001.gadā, un valstī joprojām ir klīnikas, kurās šādus cilvēkus "ārstē".

Profesors Žū Žengjū apgalvo, ka viņam izdevies izārstēt apmēram 70% savu homoseksuālo pacientu, otrdien raksta BBC. "Tas gan ir garš, ilgs un sarežģīts process, taču panākumi neizpaliek," sacīja Žengjū.

Geju tiesību aktīvisti uzskata, ka Eiropā un Amerikā jau izdevies medicīnas nozari pārliecināt, ka viendzimuma tieksme nav garīga slimība, un tagad aktīvisti šādu kampaņu izvērsīs Ķīnā, aicinot Ķīnas ārstus pārskatīt iesīkstējušos uzskatus. Jau šajā mēnesī tiesa Ķīnā izskatīs pirmo prasību pret kādu klīniku, kurā piedāvā "geju ārstēšanas terapiju". Šī slimnīca patiesībā ir neliels birojs ar mēbelētu procedūru telpu. Kad tajā ieradās BBC korespondents, vienīgais pacients esot steidzīgi nozudis no redzesloka.

Šāda tipa slimnīcas-biroji Ķīnā ir daudz, acīmredzot pēc tām ir pieprasījums. Dakteris Žū Žengjū savas profesionālās dzīves laikā sarakstījis vairākas grāmatas, kuras tiek izplatītas klīnikās. Viena no tādām paredzēta vecākiem, kuriem ir aizdomas, ka viņu dēls ir gejs vai meita - lesbiete.

Galvenā fiziskā metode homoseksuāļu ārstēšanā ir elektrošoks, BBC žurnālistam neslēpj Žengjū. "Tajā brīdī, kad pacientam galvā raisās homoseksuālas domas, viņš dabū triecienu. Vēl viena metode: kad nāk šīs domas, injicējam pacientam zāles, kas tūdaļ izraisa vemšanu," ārstniecību komentē profesors.

Tiesa, Žengjū kritiķi atzīmē, ka barbariskās metodes patiesībā esot ienesīgs bizness. Viena šāda terapija maksā 120 dolāru, un tas vidējam ķīnietim ir diezgan daudz, sevišķi ņemot vērā, ka "netīrās domas" galvā šaudās bieži. Pagājušā gadsimta 50-ajos gados arī Rietumu pasaulē ticēja, ka mentālas saslimšanas var izārstēt ar elekrtrošoku un metodi plaši lietoja arī Eiropā.

Ķīnas geju kopiena uzsākusi protestus pret šādu klīniku darbību. Aktīvistu vidū ir arī kāds vīrietis, kurš vienu reizi terapiju piedzīvojis un uzskata, ka panākumu tai nav un nevar būt.

Eksperti uzsver, ka Ķīnā sabiedriskā doma un politika vispār transformējas daudz lēnāk nekā, piemēram, tas ir Eiropā. Tikai pērn valsts atteicās no tā dēvētās viena bērna politikas, kas daudzām sievietēm nozīmēja pat piespiedu abortu gadījumā, ja pieteicies otrais mazulis. Geju tiesību jautājumā Ķīna vēl ir "bērnu autiņos", taču neliels progress esot, proti, 2011.gadā noticis geju praids. Šis praids vairāk atgādinājis draudzīgu biedrošanos, filmu skatīšanos un skriešanas sacensības, jo plašs gājiens ar karogiem Ķīnā nav atļauts.

Kasjauns.lv, Foto: Reuters, ekrānuzņēmums no bbc.co.uk