Parmezāna siers no... Baltkrievijas?! Maskavas restorānu šefpavāri ir izmisumā. FOTO
Krievijas noteiktā embargo dēļ plaukst un zeļ siera kontrabanda. Tie ēdinātāji, kas "spēlītē" nepiedalās, vienkārši nespēj piedāvāt tādu ēdienu, kādu to bija pieradis ēst patērētājs, - īsto, autentisko izejvielu tā pagatavošanai taču nav.
Pasaulē

Parmezāna siers no... Baltkrievijas?! Maskavas restorānu šefpavāri ir izmisumā. FOTO

Jauns.lv

Kopš Krievija sankciju kara ietvaros noteica embargo neskaitāmiem produktiem no Rietumeiropas, tur būtībā nav vairs iespējams pagatavot daudzus autentiskus ēdienus - nav vajadzīgo izejvielu. Piemēram, Parmas siera, kas nāk tikai no konkrēta reģiona Itālijas ziemeļos. Tomēr šādos represīvos apstākļos uzņēmēji ir spiesti domāt, kā izdzīvot un kā apmierināt klientu gastronomiskās vēlmes.

Parmezāna siers no... Baltkrievijas?! Maskavas res...

Cēzara salāti, picas, pastas ēdieni - tie visi kā bija, tā joprojām ir pieejami Maskavas restorānos; būtu jocīgi, ja nebūtu. Taču Krievijas politikas dēļ ēdināšanas uzņēmumu īpašnieki kopā ar šefpavāriem spiesti domāt, kā lai apiet faktu, ka daudzi iecienīti produkti gluži vienkārši vairs nav pieejami. Finālā viņi kļūst būtībā par noziedzniekiem, taču nav īsti zināms, vai pusnelikumīgās darbības nav pašas Krievijas netieši akceptētas. Proti, cietais siers no Parmas reģiona, kuru izmanto daudzos ēdienos, no Itālijas vairs netiek pasūtīts. Taču tas pienāk. Gausāk, grūtāk, bet dabūjams. No Baltkrievijas.

No zemes, kurā pat laika apstākļi neļauj ražot sieru tieši ar tādām garšas īpašībām. Tomēr marķējums ir "Baltkrievija". Tādā veidā patērētājs tiek pie cerētās maltītes. Parmezāna siers Maskavas restorāniem un ēstuvēm būtībā patiešām nāk no Itālijas, arī etiķetes produktam ir tās pašas - "Parmigiano-Reggiano" -, taču tiem virsū ir uzlīmes, ka siers "Ražots Baltkrievijā".

Krievijas restorānu federācijas prezidents Igors Buharovs medijiem izteicies, ka redzējis pat lapiņas pie ēstuvju ēkām "iepērkam Parmezāna sieru", kas liecina, ka ēdināšanas uzņēmumi ir kā ķīlnieki starp valsts noteikto politiku un klienta vēlmi ēst to, ko tas grib. Siera cenas ir būtiski augušas. Piemēram, tas pats caur Baltkrieviju vestais kontrabandas Parmas siers maksā par 20% dārgāk nekā pirms embargo. Sadārdzinājušies arī vairums citu sieru.

Maskavas "Sushi Planet" un "Il Patio" ēstuvju tīkla pārvaldnieks ārzemju presei pauda, ka "loģistika ir pilnībā iznīcināta" un uzņēmumam vajadzēs vismaz 3 mēnešus, lai saprastu, kur un kā tagad dabūt tos produktus, kas ir aizliegto sarakstā, bet tik ļoti pierasti un vajadzīgi ikdienas maltīšu pagatavošanai ēstgribētājiem.

Nedienas ar sieru Krievijā. Īsto Parmezānu tirgo kā ražotu Baltkrievijā

Cēzara salāti, picas, pastas ēdieni - tie visi kā bija, tā joprojām ir pieejami Maskavas restorānos; būtu jocīgi, ja nebūtu. ...

Pārtikas lielveikalā Maskavas centrā 18.augustā

Pēc embargo noteikšanas, kas pašai Krievijai nozīmē daudzu jo daudzu produktu ievešanas aizliegumu, izskan runas, ka Krievijas veikalos plaukti ir ...

Kasjauns.lv, Foto: Reuters