2014. gada 14. oktobris, 22:31

Aktīviste: Donbasā krituši jau 4500 Krievijas karavīri

Jauns.lv

Kaujās Donbasā krituši jau 4500 Krievijas bruņoto spēku karavīri, bet par viņu nāves iemesliem uzdotas sirds un asinsrites saslimšanas un pašnāvība, norāda Krievijas aktīviste Jeļena Vasiļjeva, kas nodarbojas ar informācijas vākšanu par kritušajiem nepieteiktajā Krievijas karā pret Ukrainu.

Uz Ukrainu nosūtīto kareivju mātēm tiek apgalvots, ka viņu dēli atrodas militārās mācībās. Savukārt Ukrainā kritušo karavīru dokumentos par nāves iemeslu uzdots insults, traumas, infarkts vai pašnāvība.

"Es kontaktējos ar daudzām mātēm, kas jau ir zaudējušas savus bērnus. Viņu pirmā reakcija, protams, ir šoks. Viņām iegalvots, ka nekāda kara nav, bet te pēkšņi uz sliekšņa ierodas "krava 200"," norāda Vasiļjeva.

Krievijas armijas žargonā par "kravu 200" tiek dēvēti bojāgājušie karavīri.

"Viņas stāsta, ka saņēmušas pavēsti [par dēla nāvi], kurā teikts, ka dēls nomiris no insulta, no traumas, no infarkta, no pašnāvības. Rakstīts, ka šie puiši nomiruši 150 kilometru attālumā no Rostovas," sacīja Vasiļjeva.

Aktīviste norāda, ka no šiem kritušajiem 4500 karavīriem, par kuriem ir zināms, apbedīti ne vairāk par 300 - tie, kuru mirstīgās atliekas nonāca līdz ģimenēm.

Vasiļjeva iepriekš paziņoja, ka Ukrainā kritušos karavīrus Krievijas Aizsardzības ministrija ar atpakaļejošu datumu no dienesta atbrīvo, šādi liedzot viņu ģimenēm pabalstus un sociālās garantijas.

Pēc Krievijas Karavīru māšu komiteju savienības aprēķiniem, Ukrainā pašlaik karo 10 000-15 000 vīrieši no Krievijas.

Krievijas karavīru un algotņu atrašanos Ukrainas teritorijā Kremlis skaidro ar apgalvojumiem, ka militārpersonas ir atvaļinājumā vai arī apmaldījušās un tādējādi nejauši nokļuvušas Ukrainā.

Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja.

Krievijas diversanti, algotņi un vietējie teroristi aprīļa vidū Ukrainas austrumos sāka sagrābt valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes izvērsa pretterorisma operāciju.

Augusta beigās Ukrainas kontinentālajā daļā iebruka Krievijas armijas regulārās vienības un izvērsa uzbrukumu pret Ukrainas armiju.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienības, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

LETA, Newsru.com