0dienas
2stundas
32minūtes
54sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Jaunieši Vācijā par savu gada labāko vārdu izvēlējās "aura"
foto: Shutterstock
Pasaulē

Jaunieši Vācijā par savu gada labāko vārdu izvēlējās "aura"

Zanda Rītuma

Jauns.lv

Katru gadu Vācijā jaunieši balso par labāko “Jaunatnes vārdu”, un šogad tas ir “aura”, raksta "Euronews".

Jaunieši Vācijā par savu gada labāko vārdu izvēlēj...

Vācu vārdnīcu izdevējs “Langenscheidt” paziņoja par šo izvēli. Lai gan vārdu "aura" definē kā apstarošanu vai sajūtu, kas rodas no kāda objekta vai cilvēka, izraisot mainīgu iespaidu, kas var ietekmēt apkārtējo dzīvo būtņu uztveri, Z un Alfa paaudze šo vārdu izmanto, lai aprakstītu personu, kas ir izdarījusi kaut ko labu. Tas, kurš izdara kaut ko labu izpelnās “auras punktus”.

Gandrīz izdevās uzvarēt pretrunīgajam arābu izcelsmes vārdam “talahon”, kas tulkojumā nozīmē "nāc šurp". Vācijas jaunieši šo vārdu izmanto, lai aprakstītu vīriešus, kuri valkā viltotus zīmola apģērbus, saskaņā ar “Zeit Online”. Ir ziņots, ka vārds “talahon” bieži arī tiek lietots kā apvainojošs un rasistisks termins. Šo vārdu gandrīz neiekļāva balsošanā, taču “Langenscheidt” uzstāja, lai tas paliek, jo jaunieši to nelieto kā rasistisku aizvainojumu, bet gan kā humoristisku un pašironisku izteicienu.

“Jaunatnes gada vārda” konkurss notiek kopš 2008. gada. 2020. gada tika pastiprināts, ka balsot var tikai jaunieši vecumā no 11 līdz 20 gadiem. Šogad tika saskaitītas apmēram 100 000 balsu, kas ir rekordliels balsojumu skaits.

Tēmas