3dienas
12stundas
41minūtes
57sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Nova festivālā izdzīvojusī izraēliete dzimšanas dienā izdara pašnāvību; ģimene vaino valsti par PTSS ignorēšanu
Širela Golāna.
Pasaulē

Nova festivālā izdzīvojusī izraēliete dzimšanas dienā izdara pašnāvību; ģimene vaino valsti par PTSS ignorēšanu

Jauns.lv

Širela Golāna atrasta mirusi mājās savā 22. dzimšanas dienā. Sieviete, kura izdzīvoja Hamas slaktiņā Nova mūzikas festivālā Izraēlā 2023. gada 7. oktobrī, izdarīja pašnāvību pēc ilgstošas cīņas ar posttraumatiskā stresa sindromu (PTSS), ziņo “The Times of Israel”.

Nova festivālā izdzīvojusī izraēliete dzimšanas di...

Širela Golāna, kura svētdien svinēja savu 22. dzimšanas dienu, šo dienu bija paredzējusi pavadīt kopā ar ģimeni. Tā vietā viņa tika atrasta bez dzīvības savās mājās Poratas kopienā netālu no Netānijas, viņas telefons bija pilns ar neatbildētiem apsveikumiem no draugiem, kuri vēlēja viņai laimi.

Širelas brālis Ejals māsas nāve vaino valsti. Vīrietis uzskata, ka tā nenodrošināja nepieciešamo emocionālo palīdzību. "Ja valsts būtu parūpējusies par viņu, nekas tāds nebūtu noticis," viņš sacīja Izraēlas medijiem. "Izraēlas valsts nogalināja manu māsu divreiz. Vienreiz oktobrī – garīgi, otro reizi šodien, viņas 22. dzimšanas dienā – fiziski."

Golāna un viņas partneris Adi bija starp tūkstošiem ballētāju, kuriem izdevās izglābties no Hamas teroristiem, kuri 2023. gada 7. oktobrī sāka slaktiņu mūzikas festivālā Nova.

Sākotnēji viņi devās uz transportlīdzekli, lai mēģinātu aizbraukt, bet pameta mašīnu, kad saprata, ka nevar aizbēgt. Viņi slēpās vairākas stundas, līdz viņus atrada policijas darbinieks, beigās kopumā izglāba aptuveni 200 cilvēku.

Palestīniešu kaujinieki no Gazas joslas uzbrūk Izraēlai

Sestdienas rītausmā palestīniešu kaujinieki no Gazas joslas uz Izraēlu izšāva desmitiem raķešu, nogalinot vienu cilvēku un 15 ievainojot. Reaģējot uz ...

Saskaņā ārvalsts iestāžu datiem 364 cilvēki tika nogalināti brīvdabas mūzikas un deju festivālā. Daudzi no viņiem piedzīvoja citas zvērības, tostarp grupveida izvarošanas un ķermeņu izkropļošanu. Desmitiem citu festivāla dalībnieku tika nolaupīti un aizvesti uz Gazu.

Pēc uzbrukuma Golānai attīstījās posttraumatiskā stresa simptomi. Viņa divreiz hospitalizēta, taču nekad netika oficiāli atzīta par PTSS slimnieci, sacīja viņas ģimene.

Ejals sacīja: kad viņš pamanīja, ka viņa atsvešinās no cilvēkiem, un aicināja meklēt palīdzību, viņa atbildēja, ka nav saņēmusi palīdzību no valsts un ka visa palīdzība, ko viņa bija saņēmusi, nāca no neformālas palīdzības grupas “Nova kopiena”, kuru izveidoja citi izdzīvojušie un upuru radinieki pēc uzbrukuma.

Pie Brīvības pieminekļa piemin "Hamas" teroristu nogalinātos cilvēkus Izraēlā

Pie Brīvības pieminekļa apmēram 300 cilvēku sestdienas vakarā piemin teroristu organizācijas "Hamas" nogalinātos cilvēkus Izraēlā.

"Mūsu mātei nācās priekšlaicīgi doties pensijā, lai būtu kopā ar viņu. Mēs neattālinājāmies no viņas ne mirkli, un vienīgais laiks, kad atstājām viņu vienu, bija šodien, un viņa nolēma izdarīt pašnāvību," Ejals stāstīja Channel 12 ziņās.

Viņš aicināja Izraēlas valsti un cilvēkus "pamosties", jo citādi varētu notikt vēl vairāk pašnāvības mēģinājumu. "Es zaudēju māsu, bet vēlos vērst lielāku uzmanību, lai citi nezaudētu savus mīļos.".

Posttraumatiskā stresa sindroms ir grūti ārstējams garīgās veselības stāvoklis. Trauksmes simptomi var ietvert murgus, smagu trauksmi un nekontrolējamas domas par piedzīvoto.

Februārī profesors Jairs Bar-Haims no Telavivas Universitātes lēsa, ka pēc 7. oktobra uzbrukumiem līdz pat 30 000 izraēliešu varētu attīstīties PTSS.