Pasaulē

Putins draud: ja Ukraina šaus pa Krievijas objektiem dziļi iekšzemē, tātad NATO ar mums karo oficiāli un būs sekas

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Krievijas diktators Vladimirs Putins paziņojis, ka jebkādi Ukrainas triecieni dziļi Krievijas teritorijā nozīmēs to, ka NATO ir tieši iesaistīta karā pret Krieviju, un solīja neatstāt to bez sekām.

Putins draud: ja Ukraina šaus pa Krievijas objekti...

"Nav runas par to, vai atļaut vai aizliegt Kijivas režīmam veikt uzbrukumus Krievijas teritorijā. Viņi jau tos veic ar bezpilota lidaparātiem un citiem līdzekļiem. Bet tad, kad runa ir par Rietumu ražoto precīzo tālas darbības ieroču izmantošanu, tā ir pavisam cita lieta. Lieta tāda, ka (..) Ukrainas armija nespēj dot triecienus ar Rietumu ražojuma mūsdienīgām precīzajām tāldarbības sistēmas," paziņoja Putins.

Viņš norādīja, ka Ukrainas armija spētu veikt uzbrukumus dziļi Krievijas teritorijā tikai tad, ja saņem Eiropas un ASV satelītu izlūkošanas datus.

"Šajās raķešu sistēmās lidojumu uzdevumus būtībā var ievadīt tikai NATO valstu militārpersonas. Ukrainas karavīri to nevar izdarīt. Tāpēc runa nav par to, vai atļaut Ukrainas režīmam uzbrukt Krievijai ar šiem ieročiem vai ne. Runa ir par to, lai pieņemtu lēmumu, vai NATO valstis tieši piedalās militārajā konfliktā vai ne. Ja šāds lēmums tiks pieņemts, tas nozīmēs (..) NATO valstu — ASV un Eiropas valstu — tiešu dalību karā Ukrainā," piebilda diktators.

Šādā gadījumā, viņš apgalvoja, konflikta būtība mainīsies, jo tas nozīmēs, ka ASV un Eiropas valstis karo ar Krieviju, un Maskava pieņems atbilstošu lēmumu atbilstoši radītajiem draudiem.

Savukārt Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paziņoja, ka Kremlis nešaubās, ka Rietumi jau sen ir pieņēmuši lēmumu atcelt ierobežojumus triecieniem dziļi Krievijas teritorijā.

Tikmēr britu laikraksts "The Times", atsaucoties uz informētām personām, apgalvo, ka ASV prezidents Džo Baidens neļaus izmantot ATACMS raķetes uzbrukumiem Krievijas teritorijā, taču, visticamāk, neiebildīs, ja Ukraina veiks triecienus ar Lielbritānijas un Francijas piegādātajām līdzīgām tāldarbības sistēmām. Iespējams, Lielbritānijas un Francijas raķetes "Storm Shadow" un "Scalp" varēs izmantot uzbrukumiem Krievijas mērķiem dziļi tās teritorijā, ja šo valstu valdības to atļaus. Šo jautājumu Baidens piektdien Vašingtonā apspriedīs ar britu premjerministru Kīru Stārmeru.