Krievijai ar Mongolijas varasiestādēm bijis dialogs par iespējamo Putina arestu, vēsta Kremļa runasvīrs Peskovs
foto: AP/Scanpix
Peskovs par gaidāmo vizīti lieki nebēdā.
Pasaulē

Krievijai ar Mongolijas varasiestādēm bijis dialogs par iespējamo Putina arestu, vēsta Kremļa runasvīrs Peskovs

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Ceturtdien, 3.septembrī, Krievijas autoratīvais līderis Vladimirs Putins iecerējis doties vizītē uz Mongoliju, kas ir Starptautiskās Krimināltiesas (SKT) dalībvalsts.

Krievijai ar Mongolijas varasiestādēm bijis dialog...

SKT 2023.gada martā izdeva Putina aresta orderi, kas paredz, ka visām SKT dalībvalstīm ir pienākums aizturēt meklēšanā izsludinātos cilvēkus, kas šķērso to robežu. Tomēr Putina runasvīrs Dmitrijs Peskovs par šādu likumu diži nebēdā, norādot, ka "Kremlis daudz par šādiem likumiem neuztraucas". Viņš apstirpināja, ka Maskavai pirms brauciena par šo jautājumu bijis dialogs ar Mongolijas varasiestādēm un "viņiem izveidojies lielisks dialogs ar draugiem no Mongolijas".

Tajā pat laikā Ukraina aicina Mongoliju aizturēt Putinu, brīdī, kad viņš šķērsos šīs valsts robežu. "Ukrainas puse cer, ka Mongolijas valdība apzinās, ka Vladimirs Putins ir kara noziedznieks," paziņoja Ukrainas Ārlietu ministrija, piebilstot, ka "mēs aicinām Mongolijas varas iestādes izpildīt saistošo starptautisko aresta orderi".

Kremlis paziņoja par Putina gaidāmo vizīti Mongolijā ceturtdien. Tā plānota 3.septembrī. Šī būs pirmā Putina vizīte valstī, kas ir ratificējusi SKT Romas statūtus, kopš 2023.gada marta, kad šī tiesa izdeva Krievijas diktatora aresta orderi. Mongolijai gan nav izejas uz jūru, un tā robežojas tikai ar Krieviju un Ķīnu, kas apgrūtinātu Putina nogādāšanu Hāgā hipotētiskā viņa aizturēšanas gadījumā.