Slovākija nonākusi kritiskā posmā: kāds ir premjerministra Fico "kultūras kara" patiesais mērķis?
foto: REUTERS/SCANPIX
Demonstranti iziet Bratislavas ielās 2024. gada 13. augustā, protestējot pret valdības politiku kultūras un tieslietu jomā.
Pasaulē

Slovākija nonākusi kritiskā posmā: kāds ir premjerministra Fico "kultūras kara" patiesais mērķis?

Ārzemju nodaļa

LETA

Slovākijas kultūras nozarē ministres Martinas Šimkovičovas vadībā notiek nacionālistiskas pārmaiņas, un premjerministrs Roberts Fico izmanto šīs pārmaiņas, lai nostiprinātu savu kleptokrātisko varu.

Slovākija nonākusi kritiskā posmā: kāds ir premjer...

Slovākijas galēji labējā kultūras ministre pēc kārtējā atlaišanu viļņa kultūras iestādēs radījusi nemieru valsts kultūras dzīvē un pamudinājusi tūkstošiem cilvēku iziet valsts galvaspilsētas Bratislavas ielās, lai protestētu pret valdību. Šimkovičovas, viņas lojālistu un galēji labējās partijas SNS atbalstītāju šomēnes izteiktie skarbie nacionālistiskie paziņojumi lielā mērā saskan ar populistiskā premjerministra Roberta Fico saasināto retoriku, kopš viņa konservatīvā kreisā partija "Smer" pagājušajā rudenī atgriezās pie varas pēc koalīcijas izveides ar SNS un kreisi centrisko partiju "Hlas". Tomēr jaunums ir tas, kā Fico kreisi labējais kabinets ir iemācījies izmantot radikālo ideoloģiju, lai īstenotu savus kleptokrātiskos mērķus, tostarp pasargātu savas amatpersonas un sabiedrotos biznesā no kriminālizmeklēšanas un nostiprinātu savu varu uz turpmākajiem gadiem.

Ekstrēmisma padarīšana par vispārpieņemto

Aizbildinoties ar iespējamām vadības kļūdām, Šimkovičova augustā atlaida Mateju Drličku un Aleksandru Kusu no vadošajiem amatiem Slovākijas Nacionālajā teātrī un Slovākijas Nacionālajā galerijā. Drlička intervijā laikrakstam "Observer" nodēvēja Šimkovičovas argumentus par "pilnīgu melu apkopojumu". Turklāt Šimkovičovas ministrijas valsts sekretārs Lukašs Mahala preses konferencē neilgi pēc 8.augusta atlaišanām paziņoja, ka Kultūras ministrija aizstāvēs "tradicionālās vērtības" un neatbalstīs neko, kas "novirzās no normas".

Nacionālists Mahala, kurš, kā bažījas liberālie mediji, varētu tikt nostādīts pie nesen pārstrukturētās sabiedriskās raidorganizācijas STVR vadības stūres, arī sacīja, ka "multikulturālisms iznīcina oriģinālo Eiropas kultūru" un ka "mēs jūtamies kā slovāki un vienlaikus eiropieši un mums nav problēmu ne ar pirmo, ne ar otro". Mahala pieņēma orbānistu nostāju, ko nesen pārņēmis arī Fico, pārtopot no nomināli sociālistiskas partijas vadītāja par dedzīgu slovāku nacionālisma, tostarp tautas tērpu, katolicisma un kultūras mantojuma institūcijas "Matica slovenská", popularizētāju. Kā ziņots, šī iestāde ir saistīta ar Krievijas Vēstures biedrību - kultūras organizāciju, kas saistīta ar Maskavas izlūkdienesta vadītāju Sergeju Nariškinu. "Mēs aizstāvēsim savas tradicionālās vērtības un virzīsimies uz atgriešanos pie normālā. Mēs neatbalstīsim neko, kas novirzās no normas," paziņoja Mahala, neprecizējot, ko nozīmē viņa minētā "norma". Mahala arī iemantoja slavu dezinformācijas un Krievijas propagandas piekritēju vidū, atbalstot uzskatu, ka zeme ir plakana, kā arī citas konspirācijas teorijas.

Mahalas un Šimkovičovas izteikumi jau sen satraukuši valsts liberāļus. Petīcija ar aicinājumu ministrei atkāpties līdz 9.augustam dažu dienu laikā pēc izplatīšanas savāca 150 000 parakstu. Tas ir gandrīz tikpat daudz balsu, cik pērn parlamenta vēlēšanās saņēma partija SNS, kuras sarakstā bija Šimkovičova - bijusī "TV Slovan" raidījumu vadītāja, kura pazīstama ar dezinformācijas izplatīšanu par Covid-19, Zaļo līgumu un Ukrainas karu. Spēcīgākās opozīcijas partijas - centriskās "Progresīvā Slovākija" - līderis Mihals Šimečka nevilcinoties nosodīja ne tikai Šimkovičovu, bet arī tieslietu ministru Borisu Susko, kurš būtu nonācis ziņu virsrakstos par korupcijā notiesātā bijušā īpašā prokurora atbrīvošanu no ieslodzījuma, ja Šimkovičova nebūtu "nozagusi" mediju uzmanību.

Varas nostiprināšana

Ideoloģiskās cīņas laikā, kad galēji labējiem radikāļiem tika ļauts pārveidot Slovākijas kultūras iestādes, parādījās ziņas par vēl citām vērienīgām kadru pārmaiņām valsts policijā. Nepagāja ilgs laiks, un policija apstiprināja, ka elitārā pretkorupcijas vienība NAKA līdz augusta beigām tiks likvidēta. NAKA izmeklētāji piedalījās vairākās no visnopietnākajām korupcijas lietām, tai skaitā vienā no lielākajām lietām valsts vēsturē, tā dēvētajā "Očistec" [Šķīstītavas] lietā, kurā bija iesaistītas vairākas partijas "Smer" amatpersonas. Matejs Kandriks, mediju platformas "Visegrad Insight" pētnieks un Bratislavā bāzētās domnīcas "Adapt Institute" vadītājs, norādīja, ka nacionālistu veiktā kultūras iestāžu pārveide ir pārsteigusi liberālo opozīciju, kura ir aizņemta ar reaģēšanu un šoka paušanu par to, cik lielā mērā Fico kabineta ministri virza savu programmu kultūras nozarē.

"Uzmanības sašķelšana un [bijušā prokurora Dušana] Kovačika atbrīvošanas, NAKA likvidēšanas un [kriminālizmeklēšanas] izbeigšanas Šķīstītavas lietā aizēnošana ar tīrīšanas tēmu kultūras [nozarē] ir politiskās komunikācijas "meisterstück" (meistardarbs). Tā ir neķītrība, bet velnišķīgi labi izpildīta neķītrība," skaidroja Kandriks, piebilstot, ka varas attiecības Slovākijā ir mainītas par labu Fico uz daudziem turpmākajiem gadiem. Fico un viņa piekritēji, iespējams, gūst labumu arī no tā, ka Eiropas Komisija (EK) atrodas pārmaiņu procesā pēc jūnijā notikušajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām. EK ir paudusi bažas par izmaiņām Slovākijas tiesu sistēmā, tostarp par Īpašās prokuratūras likvidēšanu un sodu mīkstināšanu par finanšu noziegumiem, un līdzšinējā vērtību un caurskatāmības komisāre čehiete Vera Jurova izteica skaidru brīdinājumu Slovākijas valdībai par tās ārvalstu [aģentu] likumprojektu.

"Mēs nekavējoties sāksim procedūru [par ES tiesību pārkāpšanu]," ja Slovākija "sekos Ungārijas piemēram" ar savu likumprojektu, kura mērķis ir atzīt par ārvalstu aģentiem NVO, kas saņem naudas līdzekļus no ārvalstīm, jūlijā sacīja Jurova. Tomēr, ņemot vērā pārmaiņas EK, nav skaidrs ne tikai tas, kurš pārņems Jurovas portfeli, bet arī tas, vai viņas pēctecis būs gatavs ieņemt stingru nostāju pret Fico kabinetu. Kamēr Slovākija cīnās ar šiem izaicinājumiem, nacionālisma, politiskās stratēģijas un kleptokrātijas mijiedarbība gan vietējiem, gan Eiropas novērotājiem skaidri norāda, cik kritiskā posmā šobrīd ir nonākusi valsts.