Islandes veikalos trūkst gurķu: vainota tiek “TikTok” recepte
foto: Shutterstock
Pasaulē

Islandes veikalos trūkst gurķu: vainota tiek “TikTok” recepte

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/BBC

Islandes lielveikali ir nonākuši sarežģītā situācijā pēc tam, kad virāla “TikTok” recepte izraisīja nepieredzēti strauju pieprasījumu pēc gurķiem, un piegādātājiem nācies “pasvīst”, lai tiktu galā ar pieprasījumu.

Islandes veikalos trūkst gurķu: vainota tiek “TikT...

Slavenās salātu pagatavošanai izmantoti rīvēti gurķi, sezama eļļa, ķiploki, rīsu etiķis un čili eļļa. Šī recepte ir kļuvusi tik populāra, ka Islandes lauksaimnieki nespēj apmierināt strauji pieaugošo pieprasījumu, “BBC News” pastāstīja Islandes lauksaimnieku apvienība - Dārzkopju tirdzniecības uzņēmums (SFG). Lai gan viens lielveikalu tīkls – “Hagkaup” – apšaubīja saikni starp pieprasījumu un virālo trendu, bet arī atzina, ka pārdoto gurķu skaits ir patiešām dubultojies.

SFG mārketinga direktore sacīja, ka šobrīd Islandes lauksaimnieki nespēj apmierināt patērētāju pieprasījuma pieaugumu, taču viņa cer, ka piedāvājums normalizēsies “apmēram pēc nedēļas”. Kristīna Linda Sveinsdotira norādīja, ka arī citi receptē izmantotie produkti tiek strauji izpirkti.

Virālās receptes “saknes” ir meklējamas Kanādā. Logans Mofitts, dēvēts par “gurķu puisi”, sociālā tīklā “TikTok” dalās ar receptēm, kurās izmanto tieši šo gurķu šķirni. "Dažreiz vienkārši ir jāapēd vesels gurķis," ir “ietekmētāja” ierastā frāze video sākumā. Šim satura veidotājam ir vairāk nekā 5,5 miljoni sekotāju, un viņš dalās ar gurķu receptēm gandrīz katru dienu kopš jūlija. Receptē, kas, šķiet, aizrāvusi lietotājus Islandē, tiek izmantota sezama eļļa un rīsu etiķis, bet dažkārt Logans pievieno arī krēmsieru, avokado un pat kūpinātu lasi.

Neraugoties uz “ietekmētāja” popularitāti tiešsaistē, Islandes eksperti uzsver citus faktorus, kas ir ietekmējuši pieprasījuma palielināšanos. “Hagkaups” sacīja “BBC”, ka šajā gadalaikā parasti ir novērojams gurķu trūkums. Uzņēmuma pārtikas produktu vadītājs Vignirs Ēors Birgissons teica, ka tādu sastāvdaļu kā sezama eļļa un dažas garšvielas pārdošanas apjomi viņa veikalos ir “dubultojušies”, tomēr viņš norādīja, ka pašreizējais trūkums nav saistīts tikai ar “TikTok” tendenci. Sveinsdotira no SFG arī norādījā uz dažādiem faktoriem. Viens no tiem ir tas, ka daži gurķu audzētāji šajā laikā nomaina gurķu stādus, kas vēl nesniedz lielu ražu. Papildus skolas atsāk savu darbu, kas rada papildu spiedienu uz piegādēm, viņa norāda. “Viss notiek vienlaicīgi,” novēroja Sveinsdotira, taču uzsvēra, ka populārā recepte joprojām ir viens no galvenajiem faktoriem.

"Šī ir pirmā reize, kad mēs piedzīvojam ko tādu," sacīja Sveinsdotira, piebilstot, ka, ja “TikTok” recepte būtu kļuvusi populāra agrāk vasarā, kad [gurķu] ražošana ritēja pilnā sparā, trūkums nebūtu pamanāms. Islandes, kurā ir 393 600 iedzīvotāju, lauksaimnieki saražo aptuveni sešus miljonus gurķu, teica Sveinsdotira.