Tanzānijā būvēs ciematu bērniem, izdrukājot mājas no zemes
foto: Hassel and Imigo
Tā izskatīsies kopienas nams topošajā ciematā.
Pasaulē
2024. gada 6. augustā, 05:48

Tanzānijā būvēs ciematu bērniem, izdrukājot mājas no zemes

Māris Puķītis

Jauns.lv

NASA ir grandiozi plāni ar 3D drukāšanas metodi būvēt bāzes uz Mēness un Marsa no tur pieejamiem materiāliem, bet tikmēr reāli īstenojas daudz piezemētāki projekti – tepat uz mūsu planētas. Viens no tiem iecerēts Tanzānijā Austrumāfrikā.

Tanzānijā būvēs ciematu bērniem, izdrukājot mājas ...

Lielākā daļa 3D drukāto konstrukciju ir būvētas, izmantojot betonu vai citas cementējošas substances, kas ir lētas un izturīgas. Šajā gadījumā izmantota cita metode – 3D drukāšana ar zemi. To praksē izmēģina arhitektu grupa Kibahā, pilsētā uz rietumiem no Dāresalāmas. 

Arhitektūras firmu “Hassell” un “ClarkeHopkinsClarke” kopā ar labdarības fondu “One Heart” izveidotajā “Hope Village” – Cerību ciematā – plānots izmitināt bērnus no visas valsts, kuri piedzīvojuši smagas grūtības vai antisociālu vidi mājās.

Ciematā būs skola 480 bērniem, pajumte, aprūpe un dažādu prasmju apguve trīs līdz 18 gadus vecām meitenēm, plānots gandrīz 50 ēku, iegādātā zeme ietvers arī lauksaimniecības un lopkopības, sporta un atpūtas zonas.

3D druka ļauj izveidot atvērtu, “porainu” sienu dizainu. “Hassel” partneris, Katalonijas Progresīvās arhitektūras institūts Barselonā, jau ir radījis prototipu līdz divu metru augstumam.

“Mēs vēlējāmies būt droši, ka spējam izveidot sienas, kas varētu vēdināt ēku un tajā pašā laikā arī ienest gaismu,” CNN teic “Hassel” dizaina un inovāciju vadītājs Ksavjers De Kesteljers.

Sienas tiks būvētas, izmantojot augsni, kas iegūta 25 kilometru attālumā no topošā ciemata, starp slāņiem būs plāns stiepļu siets stiprināšanai. Zeme, kas piemērota drukāšanai, parasti satur 15% līdz 30% māla, piešķirot dabiskas sasaistes īpašības. Arhitekti vēl nav izlēmuši, vai maisījumam pievienot vēl vienu līmes materiālu.

Sienas nebūs nesošas, jo jumtu atbalstīs metāla konstrukcija. Jumts tiks izgatavots no vietējā koka un metāla loksnēm. “Šīs sienas faktiski var kalpot ļoti ilgi,” teic Kesteljers.

Tehnoloģijas aizstāvji apgalvo, ka tas ir ātrs un efektīvs veids, kā būvēt mazstāvu ēkas laikā, kad pat dažas no ekonomiski attīstītākajām valstīm piedzīvo mājokļu trūkumu.

3D drukāšana ar augsni pirmo reizi izmēģināta 2018. gadā, pirmo 3D drukāto māju, kas pilnībā izgatavota no zemes, sauktu par TECLA, projektēja “Mario Cucinella Architects” un uzbūvēja 2021. gadā netālu no Ravennas, Itālijā. 

2022. gadā Progresīvās arhitektūras institūts īstenoja projektu TOVA, Spānijā pirmo printēto ēku, kas tapusi no zemes. “Šīs sienas faktiski var kalpot ļoti ilgi,” saka Kesteljers.

Cerību ciematu būvēs ar 160 000 eiro vērto “Crane WASP” drukas sistēmu, kas izmantota gan TOVA, gan TECLA projektos. Plāns ir ne tikai izmantot tehnoloģiju, bet arī atstāt to Tanzānijai un apmācīt vietējos, kā izmantot printeri, lai kopiena nākotnē varētu būvēt jaunas ēkas.