Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Igaunijas jaunais infrastruktūras ministrs: Putins ir kara noziedznieks
foto: Picvario Media, LLC / Alamy/ Vida Press
Krievijas prezidents Vladimirs Putins.
Pasaulē

Igaunijas jaunais infrastruktūras ministrs: Putins ir kara noziedznieks

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Bijušais Tallinas vicemērs Vladimirs Svets, kurš nesen izstājās no opozīcijā esošās Centra partijas un iestājās Sociāldemokrātiskajā partijā, kura viņu izvirzījusi infrastruktūras ministra amatam, apliecinājis, ka Krima viennozīmīgi ir Ukraina un Krievijas diktators Vladimirs Putins ir kara noziedznieks.

Igaunijas jaunais infrastruktūras ministrs: Putins...

Kad sociāldemokrāti izvirzīja Sveta kandidatūru darbam Kristena Mihala veidotajā valdībā, šaubas radīja viņa agrākie izteikumi par to, ka Krimas piederība Ukrainai nav viennozīmīga.

"Krima ir Ukrainas daļa, kuru Krievija noziedzīgi anektēja, pārkāpjot starptautiskās tiesības. Manuprāt Igaunijai ir pilnībā jāatbalsta Ukraina tās cīņā pret Krievijas agresiju," Svets teicis laikrakstam "Postimees".

Viņš piebildis, ka viens no iemesliem viņa aiziešanai no parlamenta opozīcijā esošās Centra partijas bijis tas, ka "jau sen ir pagājis laiks aizplīvurotiem vēstījumiem - Ukrainas teritoriālā nedalāmība un Igaunijas pienākums palīdzēt Ukrainai nav apšaubāms".

Savukārt televīzijas kanālam "Kanal 2" Svets pauda pārliecību, ka Putins ir kara noziedznieks. Viņš atgādināja, ka pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā viņa darbs Tallinas pašvaldībā bija saistīts arī ar Ukrainas kara bēgļu uzņemšanu.

Pirmdien parlamenta ārkārtas sēdē, kurā tika Reformu partijas politiķis Mihals tika pilnvarots veidot jauno valdību, opozīcijas deputāti viņam jautāja par Sveta iepriekšējiem izteikumiem, ka vairākums Krimas iedzīvotāju vēlas būt daļa Krievijas un pussalas statuss nav neviennozīmīgi skaidrs.

Mihals apliecināja, ka nevar atbalstīt personu, kas ko tādu saka, taču uzsvēra, ka visu jaunās valdības ministru lojalitāti Igaunijai pārbaudīs drošības dienesti.

Sociāldemokrātiskās partijas priekšsēdētājs Lauri Lēnemetss pauda pārliecību, ka Sveta pievienošanās pastiprinās partiju kā lielāko kreisi centrisko spēku Igaunijā, kas būs pretsvars labējā spārna partijām Igaunijas politikā.

Jau vēstīts, Mihala jaunā koalīcijas valdība, kurā ir liberālās Reformu partija un "Igaunija 200", kā arī sociāldemokrāti, otrdien deva zvērestu parlamentā un oficiāli sāka darbu.