ASV dabas sargi gatavojas izšaut pusmiljonu pūču
foto: Shutterstock
Ziemeļu punktainā pūce iekļauta apdraudēto sugu sarakstā.
Pasaulē
2024. gada 22. jūlijā, 05:02

ASV dabas sargi gatavojas izšaut pusmiljonu pūču

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

ASV Zivju un savvaļas dabas dienests nācis klajā ar drakonisku lēmumu – nogalināt ap 450 000 invazīvo Amerikas pūču (Strix varia), lai glābtu divas vietējās sugas.

ASV dabas sargi gatavojas izšaut pusmiljonu pūču...

Plāns paredzēts uz trim desmitgadēm. Kā jau varēja gaidīt, dzīvnieku tiesību aktīvisti to nosoda, taču viņi mēdz aizstāvēt pat salās ievazātus kaķus un žurkas, kas iznīcina vietējo faunu.  
Amerikas pūces dzimtene ir Ziemeļamerikas austrumi. 20. gadsimta sākumā šie putni sāka virzīties uz rietumiem no Misisipi upes pēc cilvēku izraisītām izmaiņām Lielajos līdzenumos un ziemeļdaļas skujkoku mežos. Ar lieku ienācējas labi iedzīvojās Vašingtonas štatā, Oregonā un Kalifornijā, kur tās uzskata par invazīvām sugām.

foto: Shutterstock
Amerikas pūce (Strix varia) izmantojusi iespēju apgūt plašākas teritorijas, bet nu daļu gaida izšaušana.
Amerikas pūce (Strix varia) izmantojusi iespēju apgūt plašākas teritorijas, bet nu daļu gaida izšaušana.

To ieviešanās ASV ziemeļrietumos negatīvi ietekmējusi vietējās punktainās pūces abas pasugas – ziemeļu (Strix occidentalis caurina) un Kalifornijas (Strix occidentalis occidentalis). Tās ir daudz mazākas par ienācējām un zaudē konkurencē par barību un teritoriju. Punktainās pūces gan apdraud arī cilvēki, konkrēti spēdējo desmitgažu laikā ievērojami pieaugusī mežu izciršana, kas ievērojami samazinājusi to areālu, norāda Kalifornijas Santaklāras universitāte.

Amerikas pūces arī sākušas pāroties ar punktainajām pūcēm, radot hibrīdus, kas var samazināt apdraudēto sugu genofondu. Ziemeļu punktaino pūču populācija pēdējo desmitgažu laikā ir krietni samazinājusies, un tagad lielākajā daļā tās areāla dominē ienācējas. Tā iekļauta apdraudēto sugu sarakstā, kas nozīmē, ka dabas dienesta pienākums ir palīdzēt to aizsargāt. Dienests ierosinājis minētajā sarakstā iekļaut arī Kalifornijas punktaino pūci, jo arī tās skaits samazinās. 

Tagad dienests nācis klajā ar ieceri 30 gadu laikā likvidēt ap 450 000 nevēlamo pūču, ieskaitot hibrīdus. Plānu varētu oficiāli apstiprināt līdz šī gada beigām. Minētais skaitlis šķiet ļoti liels, taču plānotajā laikposmā tas būtu mazāk nekā 1% no prognozētās populācijas ASV. Dabas sargi cer, ka šis risinājums palīdzēs atjaunoties ziemeļu punktaino pūču populācijai un neļaus Amerikas pūcēm izplatīties tālāk uz dienvidiem. Turklāt nav paredzēts ziemeļrietumos izskaust pilnīgi visas ienācējas. 

Likvidēt pūces drīkstēs tikai speciāli licencēti mednieki, nevis kurš katrs “aktīvists” ar ieroci, un netiks izmantota svina munīcija.

Plānam, protams, ir pretinieki. Martā, kad publiskoja projektu, vismaz 75 savvaļas dzīvnieku aizsardzības un dzīvnieku labturības organizāciju grupa uzrakstīja atklātu vēstuli, to nosodot, nodēvējot to par “ārkārtīgi nepārdomātu” un “lemtu neveiksmei”.

Kritiķi norāda, ka pūces plānots sodīt par cilvēku nodarīto, turklāt tās ir grūti medīt un tiks sajauktas un nogalinātas nepareizās sugas. Aktīvisti iesaka izmantot neletālu kontroli, bet iespējamās metodes nenosauc. Dienestā komentē, ka tā pienākums ir aizsargāt apdraudētās sugas, un izšaušanai nolemtās pūces tādas nav. 

Tēmas