Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Karalis Čārlzs III parlamentā izklāsta leiboristu valdības ieceres
foto: Paul Marriott/Shutterstock/ Vida Press
Karalis Čārlzs III.
Pasaulē

Karalis Čārlzs III parlamentā izklāsta leiboristu valdības ieceres

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Pēdējos 15 gados pirmā leiboristu valdība Lielbritānijā sola ekonomisko stabilitāti un stingrāku vēršanos pret nelegālo imigrāciju, kā arī labākas attiecības ar Eiropas Savienību, liecina karaļa Čārlza III trešdien ceremoniālajā runā parlamentā izklāstītā leiboristu valdības programma.

Karalis Čārlzs III parlamentā izklāsta leiboristu ...

"Mēs atbloķēsim izaugsmi un atlaidīsim Lielbritānijas bremzes," pirms karaļa runas solīja jaunais premjerministrs Kīrs Stārmers.

Karaļa runa ir gadsimtiem sena pompoza un ceremoniāla tradīcija, kurā valsts galva vēsta par valdības iecerētajiem likumprojektiem nākamajiem 12 mēnešiem.

Ierasti ar šo runu tiek sākta jaunā parlamenta sesija, taču runu nav rakstījis monarhs. Viņš nolasa valdības sagatavoto programmu. Iepriekšējo reizi kreisi centriskie leiboristi monarha runu gatavoja 2010.gadā.

Šomēnes notikušajās parlamenta ārkārtas vēlēšanās leiboristi pārliecinoši uzvarēja līdz šim pie varas bijušos konservatīvos.

Karalis ceremoniālā tērpā kopā ar karalieni Kamillu no Bekingemas pils karietē ieradās Lordu palātā, kur ar impērijas kroni galvā sēdās zelta tronī, lai nolasītu runu, kurā uzskaitīti vairāk nekā 35 leiboristu iecerētie likumprojekti.

To vidū ir pasākumi publisko līdzekļu tērēšanas noteikumu pastiprināšanai un neatkarīga vērtējuma par turpmākiem budžetiem pieprasīšana, lai novērstu situāciju, kāda bija 2022.gada rudenī, kad toreizējās premjerministres Lizas Trasas valdības sagatavotais plāns ar nodokļu izmaiņām izraisīja ekonomikas krīzi.

Karaļa runā bija iekļautas arī vairākas jau iepriekš leiboristu publiskotās ieceres, piemēram, izveidot fondu, lai piesaistītu investīcijas Lielbritānijai, un valsts institūciju tīrās enerģijas mērķu līdz 2030.gadam sasniegšanai.

Leiboristi arī paziņoja par plāniem paātrināt mājokļu būvniecību un atkal nacionalizēt dzelzceļa pakalpojumu sektoru.

Lai izpildītu Stārmera solījuma apkarot nelegālo imigrāciju no Francijas pāri Lamanšam, plānots izveidot jaunu robežsardzes vienību ar plašākām "pretterorisma pilnvarām".

Leiboristi arī vēlas uzlabot darba tiesību ievērošanu un pastiprināt īrnieku aizsardzību. Jaunā valdība apņēmusies turpināt virzīt iepriekšējā premjerministra Riši Sunaka ierosinājumu pakāpeniski izskaust smēķēšanu.

Cita starpā plānots reformēt parlamenta augšpalātu - Lordu palātu -, kuras locekļi netiek ievēlēti, atņemot tiesības tiem, kuru vietu Lordu palātā nodrošina mantots tituls.

Leiboristu valdība solīja atjaunot attiecības ar Eiropu, kas vairākus gadus bijušas nestabilas pēc Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības.

"Mana valdība centīsies atjaunot attiecības ar Eiropas partneriem un strādāt, lai uzlabotu Apvienotās Karalistes tirdzniecības un investīciju attiecības ar Eiropas Savienību," sacīja Čārlzs III.