Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
"Vai viņš ārstējas no Parkinsona slimības?" Baltais nams komentē pieaugošās bažas par Baidena veselības stāvokli
foto: EPA/Scanpix
Džo Baidens 2024. gada 9. jūlijā.
Pasaulē

"Vai viņš ārstējas no Parkinsona slimības?" Baltais nams komentē pieaugošās bažas par Baidena veselības stāvokli

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Baltais nams atkal mēģinājis kliedēt bažas par ASV prezidenta Džo Baidena veselības stāvokli, žurnālistiem paziņojot, ka viņš nesirgst ar Parkinsona slimību, kas var izraisīt kustību traucējumus un neskaidru runu, bet regulārie izmeklējumi liecina, ka viņam nav nervu sistēmas darbības traucējumi, vēsta BBC.

"Vai viņš ārstējas no Parkinsona slimības?" Baltai...

"Vai prezidents ārstējās no Parkinsona slimības? Nē. Vai viņš ārstējas no Parkinsona slimības? Nē, neārstējas. Vai viņš lieto zāles pret Parkinsona slimību? Nē", sacīja Baltā nama preses sekretāre Karīna Žanpjēre. Visvairāk žurnālistus interesēja neirologa un Parkinsona slimības speciālista Kevina Kanarda vizītes Baltajā namā.

Pēc ASV mediju ziņām, Kanards, kurš strādā Valtera Rīda Nacionālajā militārmedicīnas centrā, no pagājušā gada augusta līdz 2024. gada martam astoņas reizes apmeklējis Balto namu.

Šīs vizītes tika fiksētas publiski pieejamā apmeklējumu žurnālā. Vienā no tikšanās reizēm kā apmeklētājs norādīts prezidenta ārstējošais ārsts Kevins O'Konors.

Karīna Žanpjēre atteicās to komentēt un precizēt, kurš tieši no speciālistiem apmeklējis Balto namu, aizbildinoties ar drošības apsvērumiem.

"Nedaudz cieņas, lūdzu," sacīja Žanpjēre, kad dialogs pārgāja uz paaugstinātiem toņiem. "Nē. Nē. Nē. Nav svarīgi, cik ļoti jūs uz mani spiežat, nav svarīgi, cik jūs uz mani dusmojaties, es negrasos apstiprināt vārdu, nav svarīgi, vai tas ir žurnālā." Pēc viņas teiktā, ikgadējie medicīniskie izmeklējumi, kurus Baidens veicis pēdējo trīs gadu laikā, ietvēra neirologa apmeklējumu, un viņš nav konstatējis nekādas pazīmes par Parkinsona slimību, sklerozi vai citiem traucējumiem nervu sistēmas darbībā.

Baltais nams arī noraidīja pieņēmumus, ka ASV sabiedrotie NATO alianses samita priekšvakarā Vašingtonā izrādījuši bažas par Baidena stāvokli.

“Mēs nesaņemam nekādus līdzīgus signālus no mūsu sabiedrotajiem,” tajā pašā preses brīfingā žurnālistiem sacīja Baltā nama Nacionālās drošības padomes pārstāvis Džons Kirbijs.

Šā gada sākumā Baltā nama ārsts Kevins O'Konors paziņoja, ka detalizēta Džo Baidena neiroloģiskā izmeklēšana nav konstatējusi nekādas pazīmes par Parkinsona slimību.

Spiediens uz Balto namu un personīgi uz Džo Baidenu pēc neveiksmīgās uzstāšanās debatēs ar Donaldu Trampu 27. jūnijā turpina pieaugt.

Tomēr Baidens uzstāj, ka ir stingri apņēmies piedalīties prezidenta vēlēšanās.

BBC amerikāņu partneris, telekanāls CBS News, pavēstīja, ka prezidents pirmdienas pēcpusdienā veicis telefonsarunu ar Demokrātu partijas sponsoriem un tiem apliecinājis, ka paliek priekšvēlēšanu sacīkstē.