0dienas
6stundas
24minūtes
33sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Zelenskis aicina negaidīt novembri un sniegt Ukrainai palīdzību nekavējoties
foto: AFP/Scanpix
Zelenskis uzstājas Vašingtonā.
Pasaulē

Zelenskis aicina negaidīt novembri un sniegt Ukrainai palīdzību nekavējoties

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/CNN

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis aicināja starptautiskos līderus nekavējoties sniegt palīdzību kara plosītajai valstij un "negaidīt novembri vai kādu citu mēnesi".

Zelenskis aicina negaidīt novembri un sniegt Ukrai...

Zelenskis sacīja, ka "visi gaida novembri", tostarp Krievijas prezidents Vladimirs Putins, jo 2024. gada ASV prezidenta vēlēšanas un Donalda Trampa otrās prezidentūras draudi joprojām ir starptautisko līderu, kas pulcējušies Vašingtonā uz augsta līmeņa NATO samitu, uzmanības centrā.

"Ir pienācis laiks izkāpt no ēnas, pieņemt stingrus lēmumus, strādāt, rīkoties un negaidīt novembri vai kādu citu mēnesi. Lai to panāktu, mums ir jābūt stingriem un bezkompromisa," sacīja Zelenskis.

Tāpat viņš uzsvēra: "Pirmām kārtām ASV, pirmām kārtām Amerikas līderiem un ASV prezidentam kā brīvās pasaules līderim, ir jābūt bezkompromisa demokrātijas aizstāvjiem. Bezkompromisa pret Putinu un viņa valsti. Bezkompromisa pret visiem iespējamiem terora aktiem."

Tuvākajās dienās Ukrainas līderis centīsies stiprināt un palielināt sabiedroto atbalstu savai valstij un tiksies ar ASV prezidentu Džo Baidenu.

Zelenskis aicināja Ameriku sniegt vairāk "atbilžu" Ukrainai un citiem sabiedrotajiem, kas robežojas ar Krieviju, sakot: "Mēs ne reizi vien esam pierādījuši, ka, jo vairāk mūs ir, jo grūtāk Putinam ir uzsākt karu. Viņš joprojām domā, ka karš varētu atmaksāties. Viņš joprojām domā, ka pazemot Ameriku varētu atmaksāties."

Viņš norādīja, ka "iespējams ievērojami ierobežot Krievijas darbības Ukrainas dienvidos un izspiest okupantus no turienes, ja Amerikas vadība palīdzēs ar nepieciešamajām dziļā trieciena spējām pret Krievijas militāro un loģistikas spēku mūsu Ukrainas Krimā".

Amerikas Savienotās Valstis ir apsolījušas "nozīmīgus" paziņojumus par Ukrainu trīs dienu ilgās globālās sanāksmes laikā, kuru Baidens uzsāka iepriekš vakarā ar piezīmēm, paziņojot par plāniem piegādāt valstij jaunus pretgaisa aizsardzības līdzekļus.

Pirms samita NATO dalībvalstis skaidri norādīja, ka galvenā uzmanība tiks pievērsta Ukrainai. "Pirmā, otrā un trešā prioritāte ir Ukraina," sacīja kāds Eiropas diplomāts.

Tomēr pastāv jautājumi, vai ar izrādīto atbalstu pietiks, jo karš ieilgst, un nav nekādu pazīmju, ka Kijiva varētu ātri gūt diplomātisku vai militāru uzvaru. Bažas par NATO nākotni gadījumā, ja Tramps uzvarēs novembra prezidenta vēlēšanās, uztrauc daudzus NATO dalībniekus.

"Es ceru, ka, ja Amerikas iedzīvotāji nobalsos par prezidentu Trampu, es ceru, ka viņa politika attiecībā uz Ukrainu nemainīsies," sacīja Zelenskis.

Zelenskis ASV galvaspilsētā ieradās pirmdienas vakarā pēc vērienīgiem Krievijas uzbrukumiem Ukrainas pilsētām. Raķešu uzbrukumi skāra ēkas visā valstī, tostarp Ukrainas lielāko bērnu slimnīcu, un nogalināja vairāk nekā trīs desmitus cilvēku.