foto: AP/Scanpix
Orbāns ierosinājis Zelenskim noslēgt ar Krieviju pamieru
Viktors Orbāns un Volodimirs Zelenskis tikšanās laikā Kijivā.
Pasaulē
2024. gada 2. jūlijs, 16:10

Orbāns ierosinājis Zelenskim noslēgt ar Krieviju pamieru

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns vizītes laikā Kijivā ierosinājis Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim noslēgt ar Krieviju pamieru.

Otrdien, 2. jūlijā, Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns devās savā pirmajā vizītē uz Ukrainu, kopš Krievijas iebrukuma valstī. Tikšanās laikā ar Zelenski viņš aicināja Ukrainas prezidentu "apsvērt pamiera noslēgšanu ar Krieviju, lai paātrinātu miera panākšanu un karadarbības izbeigšanu valstī". 

Orbāns medijiem vēstīja, ka "novērtē Zelenska idejas par mieru, ko viņš 15. un 16. jūnijā pauda Ukrainas miera samitā Šveicē", tomēr viņaprāt, "tieši pamiera sarunas paātrinātu miera panākšanu ar Krieviju".

"Es aicinu prezidentu Zelenski padomāt, vai mieru nebūtu iespējams panākt ātrāk noslēdzot [ar Krieviju] pamieru. Es ar prezidentu apspriedu šo iespēju un esmu pateicīgs Zelenskim par viņa godīgajām atbildēm," medijiem vēstīja Orbāns. Zelenskis, kurš medijus uzrunāja īsi pirms Orbāna, uz šiem komentāriem publisku atbildi nesniedza.

Tomēr Ukrainas līderis pēc sarunām vēstīja, ka saredz iespēju "Ukrainai un Ungārijai noslēgt divpusēju dokumentu, kas kalpotu par pamatu abu valstu savstarpējo attiecību regulēšanai". Atbildot uz Zelenska komentāriem, Orbāns sacīja, ka "Ungārija vēlētos palīdzēt modernizēt Ukrainas ekonomiku".

Konteksts

Otrdien, 2. jūlijā, Ungārijas premjerministrs Viktors Urbāns devās iepriekš neizsludinātā vizītē uz Ukrainu. Vizīte notika dienu pēc tam, kad Ungārija kļuva par Eiropas Savienības (ES) prezidējošo valsti, un Orbāns arī publiski pauda, ka viņa vizīte ir tieši saistīta ar šo notikumu. "Ungārijas prezidentūras mērķis ir sniegt ieguldījumu ES problēmu risināšanā. Tādēļ pirmajā braucienā došos uz Kijivu," pirms viņa un Zelenska tikšanās sociālajā vietnē "Facebook" vēstīja Orbāns.

Attiecības starp abām kaimiņvalstīm ievērojami pasliktinājās pēc Krievijas īstenotā iebrukuma Ukrainā 2022. gada 24. februārī. Viktora Orbāna vadība bieži iebilda pret Eiropas Savienības centieniem atbalstīt Kijivu un vairākkārt apsūdzēja Ukrainu aptuveni 150 tūkstošu etnisko ungāru tiesību ierobežošanā Ukrainas rietumos.