Latvijas konsultanti māca Ruandas lauksaimniekus
foto: Foto: Shutterstock
Avokado tirgotājas Ruandā – varbūt līdz viņām nonāks kāds padoms no Latvijas.
Pasaulē
2024. gada 25. jūnijā, 05:02

Latvijas konsultanti māca Ruandas lauksaimniekus

Māris Puķītis

Kas Jauns Avīze

Ārlietu ministrija sadalījusi līdzekļus attīstības sadarbības projektiem, tostarp atbalstu saņēmis Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKIC) projekts Ruandas mazo un vidējo lauksaimniecības produkcijas ražotāju konkurētspējas paaugstināšanai. Mūsējie brauks uz Austrumāfriku mācīt vietējiem audzēt un tirgot banānus un avokado?

Latvijas konsultanti māca Ruandas lauksaimniekus...

Projekts plānots uz diviem gadiem – līdz 2025. gada 15. novembrim, piešķirtais finansējums kopumā ir 131 399,30 eiro, no kuriem 5000 eiro ir Ruandas partneru līdzfinansējums. Oficiāli paredzēts stiprināt zināšanu pieejamību par kvalitātes prasībām, produktu dažādošanu un tirgus veicināšanu dārzkopībā, akvakultūrā un pārtikas pārstrādē.

Kartupeļi nav sveši arī Āfrikā

Partneri ir Ruandas Lauksaimniecības un dzīvnieku resursu attīstības padome, valsts līmeņa institūcija, kuras misija ir attīstīt lauksaimniecību un dzīvnieku resursus, veicot pētniecību un veicinot iegūtās produkcijas produktivitāti un kvalitāti, skaidro LLKC Starptautiskās sadarbības direktors Kaspars Žūriņš.

Populārākie un biežāk audzētie kultūraugi Ruandā ir kartupeļi, pupiņas, sīpoli, tomāti, čili pipari un citas arī Latvijā pazīstamas kultūras, tāpēc mūsu pieredze esot vērtīga un nozīmīga. Pārtikas pārstrādes tradīcijas Ruandā ir ierobežotas, lielākā daļa ražas tiek pārdota nepārstrādāta, un šīs jomas attīstībai ir milzīgs potenciāls.

“Tāpēc tiks izstrādāts apmācību modulis. Pārtikas produktu pārstrāde un kvalitātes prasības dažādām produktu grupām, kura ietvaros ruandiešiem būs iespēja apgūt zināšanas un prasmes par ražošanas procesu optimizāciju, pārtikas drošību un izsekojamību, uzņēmuma procesu izvērtējumu un nišas produktu ražošanu,” skaidro Žūriņš.

Novada garša tālajai Ruandai

LLKC dalīsies ar pēdējo gadu laikā īstenoto nozīmīgāko valsts mēroga mazo pārtikas pārstrādātāju katalogu “Novada garša”, kurā apvienojas vietējie ražotāji un pārstrādātāji.

Projekta mērķis ir izstrādāt digitālu apmācību saturu un  izveidot pieejamu profesionālo kontaktu loku, lai veicinātu  Ruandas mazo un vidējo lauksaimniecības produkcijas ražotāju konkurētspēju un Latvijā radītu nozares inovāciju pielāgošanu turienes lauksaimniecības apstākļiem.

Paredzēts organizēt abpusēju speciālistu apmaiņu, lai pirmo vizīšu laikā vienotos par padziļinātu ekspertu apmācību programmas izstrādi. Piesaistītie eksperti izveidos mācību kursu, kas ļaus paplašināt konsultantu, lauksaimnieku un pārtikas pārstrādātāju zināšanas.

Viens pie otra brauc ciemos

Šogad plānotas divas pieredzes apmaiņas vizītes Latvijā un Ruandā, nākamgad padziļinātas apmācības Ruandas ekspertiem divu nedēļu ilgumā (96 stundas). Projekta noslēgumā būs konference – biznesa forums Ruandā.

LLKC speciālisti jau pagājušā gada novembrī priekšizpētes vizītē apmeklēja Ruandu, lai “iepazītu nozares specifiku un interesējošās sadarbības jomas”. Sadarbībā ar vietējiem kolēģiem secināts, ka Latvijas ekspertīze visvairāk nepieciešama augkopībā, zivsaimniecībā un akvakultūrā, pārtikas pārstrādē.

“Apmēram astoņus procentus valsts (210 000 hektāru) klāj ūdens, piedāvājot lielu zivsaimniecības un akvakultūras potenciālu, kas līdz šim vēl ir sākuma stadijā,” stāsta Žūriņš. Problēmas, kuru dēļ šī nozare ir nepietiekami attīstīta, ir ierobežota kvalitatīvu zivju mazuļu un barības pieejamība un zivju resursu izsīkšana ezeros.

Esot svarīgi nodrošināt piekļuvi zināšanām, apmācībām un ieguldījumiem, lai lauksaimnieki varētu veiksmīgi iesaistīties zivsaimniecībā un akvakultūrā. Galvenais izaicinājums šajā nozarē ir profesionālās audzēšanas prasmes. “LLKC var lepoties ar augsta līmeņa zivsaimniecības un akvakultūras ekspertiem, kuru pieredze un zināšanas noderēs Ruandas situācijas uzlabošanā,” Žūriņš uzskata, ka mūsējo padomi noderēs arī Āfrikā.

Ko tad mācīs

“Pamatojoties uz novembrī īstenotās priekšizpētes vizītes atziņām, esam pārliecināti par produktīvu sadarbību. Apmeklējot gan valsts, gan nevalstiskās institūcijas, ir redzama augsta darba kultūra, precizitāte, noturīga sadarbība un nopietna ieinteresētība produktīvā darbā,” teic Žūriņš. Kā ilgtermiņa rezultāts tiks radīts digitālais rīks – tālmācības programma.

Akvakultūras pamatos ruandiešus solīts izglītot, piemēram, zivju audzēšanā dīķos, siltā ūdenī, lielos blīvumos, izmantojot mikroaļģu “Chlorella” tehnoloģiju; izmantojot bioloģiskas, dabai draudzīgas metodes; augkopībā skolot par augu seku, nezāļu apkarošanas pamatprincipiem, mēslojumu, prasībām svaigu augļu un dārzeņu sagatavošanai un uzglabāšanai; pārtikas pārstrādē par Eiropā un pasaulē populārākajām kvalitātes sistēmām, tirgus prasībām, pārtikas drošību, zīmola izveidi un iepakojuma jaunākajām tendencēm.

Projekta tiešā mērķa grupa ir ne jau mazie zemnieki, bet lauksaimniecības pārvaldes institūcijas, zinātniskie līdzstrādnieki un konsultanti. Un cik tad ruandieši kļūs daudz zinošāki? Projekta rezultātā tiks nodrošināta pieredzes apmaiņa sešiem Ruandas lauksaimniecības nozares ekspertiem, kopīgi izstrādāta padziļināta apmācību programma un četru nozares speciālistu padziļinātās apmācības.

Latvijas eksperti skolo Āfrikas sievietes

Latvijas un Āfrikas attīstības sadarbības projektā “She Rebuilds the World” (Viņa pārveido pasauli) pašmāju eksperti apmācījuši Namībijas, Zambijas un Zimbabves jaunās sievietes uzņēmējdarbības un līderības prasmēs. Latvijas pieredzi uzklausīja un sadarbību sāk veidot šo valstu augstskolas, valdības pārstāvji, uzņēmēju organizācijas.

Sezonas ieskaņā rudenī Vindhukā Namībijā un Lusakā Zambijā noritēja tiešsaistes, vēlāk arī neklātienes darbnīcas. No janvāra līdz maijam dalībnieces apguva uzņēmējdarbības izglītības programmu “Riga Business School” pasniedzēju vadībā. Šīs sezonas jaunums ir mentoringa programma, ko sertificējusi Rīgas Tehniskā universitāte. Namībijā ir īpaša interese par Latvijas pieredzi e-pārvaldē.