Pilsētas iedzīvotāji nobalso par baložu iznīcināšanu
foto: Foto: Shutterstock
Dažviet cilvēki nevēlas savā tuvumā redzēt baložus.
Pasaulē

Pilsētas iedzīvotāji nobalso par baložu iznīcināšanu

Ārzemju nodaļa

Kas Jauns Avīze

Limburgā pie Lānas Vācijas rietumos baložiem piespriests nāvessods – visus iznīcināt. Par apmēram 700 putnu lielās populācijas holokaustu nobalsots pilsētas referendumā, vienā dienā ar Eiroparlamenta vēlēšanām.

Pilsētas iedzīvotāji nobalso par baložu iznīcināša...

No tiem, kas devās balsot, par nāvi baložiem nobalsoja 7530 vēlētāju – 53 procenti. “Iedzīvotāji izmantoja savas tiesības un nolēma, ka dzīvnieki jāiemidzina,” “Der Spiegel” citē mērs Mariuss Hans. Tomēr putnus nogalēs daudz skarbāk, nevis ar miegazālēm barībā vai iešaujot šautriņu ar ampulu. Baložus plānots iemānīt lamatās, apdullināt ar koka nūju pa galvu un apgriezt kaklu. Nāves projekts plānots uz diviem gadiem.

Dzīvnieku tiesību aizstāvji ir šausmās. “Mēs dzīvojam 2023. gadā, un nevar būt, ka nogalinām dzīvniekus tikai tāpēc, ka viņi mūs tracina vai rada neērtības,” jau pērn britu TV kanālam “Sky News” pauda Tanja Millere, kas vada baložkopības projektu Limburgā.

Kritiķi apgalvo, ka metode ir ne tikai nežēlīga, bet arī neefektīva, jo atlikušie putni turpinās vairoties. Daži pētījumi liecina, ka baložu skaits pēc šādas apkarošanas pat pieaug.

Grupa “Pigeon Action” piedāvā alternatīvu risinājumu, sauktu par Bāzeles modeli, kad stingri aizliedza barot baložus un uzstādīja perēšanai speciāli piemērotas mājiņas, no kurām viegli savākt olas. Rezultātā četru gadu laikā Bāzelē baložu populācija saruka par pusi.

Arī citviet Vācijā baložu skaitu kontrolē, izveidojot tiem piemērotas ligzdošanas vietas. Lielbritānijā baložiem pārāk savairoties neļauj plēsīgie putni. Arī Rīgā bez speciālas cilvēku piesaistes šo uzdevumu pilda vistu vanagi.

Tēmas