Zviedrijā liberalizē alkohola tirdzniecību — alkoholisko dzērienu ražotņu apmeklētāji varēs iegādāties produkciju
Foto: Scanpix / Wavebreakmedia ltd
Pasaulē
2024. gada 5. jūnijā, 15:38

Zviedrijā liberalizē alkohola tirdzniecību - alkoholisko dzērienu ražotņu apmeklētāji varēs iegādāties produkciju

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Zviedrijas valdība trešdien paziņoja, ka vēlas ļaut alus darītavām, stipro alkoholisko dzērienu rūpnīcām un vīna darītavām pārdot alkoholiskos dzērienus tieši klientiem, kas apmeklē ražotnes, tādējādi atvieglojot valstī spēkā esošos stingros alkohola tirdzniecības ierobežojums.

Zviedrijā liberalizē alkohola tirdzniecību — alkoh...

Izņemot bārus un restorānus, Zviedrijā pašlaik dzērienus ar alkohola saturu virs 3,5% var iegādāties tikai valsts tirdzniecības tīklā "Systembolaget" un pie atsevišķiem apstiprinātiem mazumtirgotājiem lauku reģionos.

"Šī ir brīvības reformas. Zviedrija kļūst mazliet līdzīgāka pārējai Eiropai, kur ir pašsaprotami, ka jūs varat gan apmeklēt, gan iepirkties," preses konferencē norādīja premjerministrs Ulfs Kristersons.

Viņš sacīja, ka reforma ir vērsta uz mazajiem un nerūpnieciskajiem ražotājiem, un lēsa, ka tā attieksies uz aptuveni 600 mazos uzņēmumus.

Valdība gan uzsvēra, ka joprojām vēlas aizsargāt Zviedrijas alkohola tirdzniecības monopolu. Tādējādi tirdzniecība ražotnēs būs atļauta vien gadījumos, kad apmeklētāji būs samaksājuši par ekskursiju gida vadībā vai lekciju.

Apmeklētājiem būs atļauts iegādāties tikai 0,7 litrus stipro alkoholisko dzērienu un trīs litrus vīna un alus.

Zviedrijas valdība norādīja, ka šis ierosinājums oficiāli tiks prezentēts vasarā un nosūtīt izskatīšanai Eiropas Komisijai. Iecerēts, ka šo reformu varētu ieviest 2025.gada pirmajā pusē.

Tēmas