Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Trīs melnādaini vīrieši iesūdz tiesā "American Airlines", apsūdzot lidsabiedrību rasismā
foto: Shutterstock
"Nav nekāda cita izskaidrojuma kā tikai mūsu ādas krāsa," teikts vīriešu paziņojumā.
Pasaulē

Trīs melnādaini vīrieši iesūdz tiesā "American Airlines", apsūdzot lidsabiedrību rasismā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/BBC

Trīs melnādainie vīrieši iesnieguši tiesā prasību par rasu diskrimināciju pret lidsabiedrību "American Airlines", apgalvojot, ka apkalpe esot viņus izraidījusi no lidojuma pēc sūdzības par viņu ķermeņa smaku.

Trīs melnādaini vīrieši iesūdz tiesā "American Air...

Vīrieši, kuri nesēdēja kopā un pat nepazina viens otru, stāsta, ka viņi tikuši īslaicīgi izraidīti no 5. janvāra lidojuma no Fīniksas uz Ņujorku. 

""American Airlines" mūs izraidīja par būšanu melnādainiem, samulsināja un pazemoja mūs," teikts vīriešu kopīgajā paziņojumā. 

Teksasā bāzētā aviokompānija apņēmusies izmeklē šo lietu, norādot, ka vīriešu apgalvojumi neatbilst lidsabiedrības vērtībām.

Saskaņā ar federālo prasību, ko iesniedza patērētāju tiesību aizsardzības grupa "Public Citizen", vīrieši jau bija ieņēmuši savas vietas lidmašīnā un gatavojās izlidot no Fīniksas, kad pie katra no viņiem pienāca stjuarte un lūdza izkāpt no lidmašīnas. 

Alvins Džeksons, Emanuels Žans Džozefs un Ksavjers Veals apgalvo, ka dodoties prom, viņi saprata, ka no lidojuma izraidīti tikai melnādaini vīrieši. Kā viņiem paskaidroja aviokompānijas aģents, viņi tikuši izraidīti, jo baltādains stjuarts sūdzējies par neidentificēta pasažiera ķermeņa smaku. 

"Nav nekāda cita izskaidrojuma kā tikai mūsu ādas krāsa," teikts vīriešu paziņojumā, kurā uzsverts, ka "tā ir acīmredzama rasu diskriminācija." 

"American Airlines" darbinieki mēģināja pārrezervēt vīriešus uz citiem lidojumiem, taču tajā naktī nebija citu reisu uz Ņujorku, līdz ar to vīriešiem tomēr tika atļauts atkārtoti ieņemt vietas sākotnējā lidojumā.

"Mēs ļoti nopietni uztveram visus apgalvojumus par diskrimināciju un vēlamies, lai mūsu klientiem būtu pozitīva pieredze, izvēloties lidot ar mums. Mūsu komanda pašlaik izmeklē šo lietu, jo apgalvojumi neatspoguļo mūsu vērtības,” pausts lidsabiedrības "American Airlines" paziņojumā.

Prasībā piebilsts, ka laikā, kad vīrieši gaidīja ārpus lidmašīnas, pilots pasažieriem paziņojis, ka lidmašīna kavējas saistībā ar konstatētu nepatīkamu ķermeņa smaku. 

Izraidītie vīrieši gan norāda, ka apgalvojumi par smaku bijuši nepatiesi un visu atlikušo lidojuma laiku viņi jutušies pazemoti. Tāpat tiek piebilsts, ka atgriešanās savās vietās, redzot apkārtējo pasažieru dusmas un nepamatotās aizdomas, tikai pastiprināja šo pazemojuma sajūtu.

Prasībā teikts, ka aviokompānijai jāatlīdzina vīriešiem pārciestā "trauma". 

Viens no incidentā iesaistītajiem vīriešiem Emanuels Žans Džozefs atzina, ka šī pieredze viņam atgādināja par pilsoņu tiesību aktīvisti Rozu Pārksu, kura 1955. gadā atteicās atbrīvot sēdvietu baltādainajam pasažierim, kad to pieprasīja autobusa šoferis, tāpēc tika arestēta. "Traki, ka tādas lietas joprojām vēl notiek!" sacīja Džozefs.