foto: EPA/Scanpix
Leiena: "Sadarbošos ar politiķiem, kuri atbilst 3 kritērijiem"
Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.
Pasaulē
2024. gada 23. maijs, 22:04

Leiena: "Sadarbošos ar politiķiem, kuri atbilst 3 kritērijiem"

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena televīzijas debatēs ceturtdien norādīja, ka strādās ar politiķiem, kas atbilst "trim kritērijiem. Pirmais - jābūt proeiropeiskiem, otrais - proukrainiskiem, tas ir antiputiniskiem, un trešais - tiem tiešām ir jābūt par likuma varu".

"Tādējādi no šī lokatiek izslēgta Francijas Marinas Lepēnas Nacionālā apvienība (RN), "Alternatīva Vācijai" (AfD), Bulgārijas "Atdzimšana" un Poļu kroņa konfederācija (KKP)," sacīja Leiena.

"Tie visi var būt dažādi vārdi un dažādi principi, bet viena lieta tiem ir kopīga - viņi ir Putina draugi un viņi grib iznīcināt mūsu Eiropu. Un mēs nepieļausim, ka tas notiek," sacīja EK prezidente.

Tomēr Leiena pieļāva, ka būtu gatava strādāt ar Itālijas premjerministri Džordžu Meloni, kas startē EP vēlēšanās. Viņas partija "Itālijas brāļi" ir saistīta ar EP frakciju "Eiropas konservatīvie un reformisti" (ECR).

"Es ļoti labi strādāju ar Džordžu Meloni Eiropadomē, tāpat kā ar visiem valstu un valdību vadītājiem," sacīja Leiena, vaicāta par Meloni.

Lepēnas RN ir saistīta ar EP frakciju "Identitāte un demokrātija" (ID). Politiskajā spektrā tā atrodas vēl tālāk pa labi no ECR. Ceturtdien ID paziņoja, ka izslēdz AfD no savām rindām. Abas pārējās Leienas pieminētās partijas - Bulgārijas "Atdzimšana" un KKP - šobrīd EP nav pārstāvētas.