foto: Pacific Press Media Production Corp. / Alamy/ Vida Press
"Terorisms atmaksājas!": Izraēla reaģē uz Īrijas, Norvēģijas un Spānijas lēmumu atzīt Palestīnas valsti
Izraēlas ārlietu ministrs Izraēls Kacs
Pasaulē
2024. gada 22. maijs, 12:18

"Terorisms atmaksājas!": Izraēla reaģē uz Īrijas, Norvēģijas un Spānijas lēmumu atzīt Palestīnas valsti

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Izraēla asi reaģējusi uz Norvēģijas, Spānijas un Īrijas lēmumu atzīt Palestīnas valsti, to pielīdzinot palestīniešu teroristu organizācijas “Hamas” un Irānas atalgošana.

“Šodienas lēmums sūta vēstījumu palestīniešiem un pasaulei: terorisms atmaksājas,” trešdien paziņoja Izraēlas ārlietu ministrs Israels Kacs. “Pēc tam, kad teroristu organizācija “Hamas” veica lielāko ebreju slaktiņu kopš holokausta, pēc šaušalīgu seksuālu noziegumu pastrādāšanas, kam par liecinieku kļuva visa pasaule, šīs valstis nolēma atalgot “Hamas” un Irānu, atzīstot Palestīnas valsti,” viņš uzsvēra. “Šo valstu kroplīgais solis ir netaisnīgs pret 7. oktobra upuru piemiņu, 128 ķīlnieku atgriešanas centieniem un stimuls “Hamas” un Irānas džihādistiem, kas grauj miera izredzes un apšauba Izraēlas tiesības uz pašaizsardzību.”

Norvēģija, Īrija un Spānija trešdien paziņoja, ka atzīs Palestīnas valsti. Visas trīs valstis paziņojušas, ka Palestīnas valsts atzīšana stāsies spēkā 28. maijā.

Izraēla atbildēja ar savu vēstnieku atsaukšanu no šīm valstīm uz "steidzamām konsultācijām". "Izraēla par to  neklusēs, būs citas nopietnas sekas," brīdināja Kacs.

Palestīniešu pašpārvaldes Ārlietu ministrija apsveica Norvēģijas, Īrijas un Spānijas lēmumu. Savukārt Gazas joslu kontrolējošā "Hamas" paziņoja, ka palestīniešu "drosmīgā pretošanās" ir likusi Eiropas valstīm šādu lēmumu.

Jau gadu desmitiem tiek uzskatīts, ka  Palestīnas valsts oficiāla atzīšana būs miera procesa starp palestīniešiem un izraēliešiem noslēgums. ASV un lielākā daļa Rietumeiropas valstu ir paziņojušas, ka ir gatavas nākotnē atzīt Palestīnas valstiskumu, bet ne pirms vienošanās par tādiem sarežģītiem jautājumiem kā galīgās robežas un Jeruzalemes statuss. Šomēnes 143 no ANO Ģenerālās asamblejas 193 dalībvalstīm nobalsoja par atbalstu Palestīnas uzņemšanai ANO.

Pašlaik Palestīnu atzinušas 146 valstis. No Eiropas valstīm to jau atzinušas Islande, Zviedrija, Polija, Čehija, Slovākija, Ungārija, Rumānija, Bulgārija, Serbija, Bosnija un Hercegovina, Melnkalne, Albānija, Vatikāns, Malta, Kipra, Ukraina, Baltkrievija, Krievija un Turcija.