Vardarbīgos studentu protestos Meksikā ievainoti 26 likumsargi
foto: Ekrānšāviņš
2014. gadā pazudušie studenti.
Pasaulē
2024. gada 14. maijā, 07:26

Vardarbīgos studentu protestos Meksikā ievainoti 26 likumsargi

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Studenti protestā Meksikā ar petardēm ievainojuši vizmaz 26 likumsargus. Demonstrācijas izcēlušās pēc tam, kad vietējās varasiestādes no cietuma atbrīvojušas astoņus karavīrus, kuri vainojami 2014. gada studentu nolaupīšanā Gerrero štatā valsts dienvidos.

Vardarbīgos studentu protestos Meksikā ievainoti 2...

Šī lieta tiek uzskatīta par vienu no lielākajām zvērībām pret cilvēktiesībām Meksikā. Demonstranti, paužor sašutumu par progresa trūkumu vainīgo saukšanā pie atbildības, martā izsita prezidenta pils durvis.

Studenti 2014.gadā pazuda, braucot uz demonstrāciju Mehiko. Izmeklētāji uzskata, ka viņus nolaupīja narkotiku kartelis, kam bija slepena noruna ar korumpētiem policistiem. Līdz šim iridentificēti tikai trīs upuru līķi.

Pazušanas precīzi apstākļi vēl nav zināmi, bet valdības izveidota patiesības komisija ir nosaukusi šo lietu par "valsts noziegumu", par kuru daļēji atbildīga bijusi armija - vai nu tieši, vai aiz nolaidības.

Lietā ir desmitiem aizdomās turēto, kas jau ir aizturēti vai kuru aizturēšanai ir izdoti orderi. Starp viņiem ir karavīri un bijušais ģenerālprokurors, kurš vadīja skandalozu šīs studentu pazušanas izmeklēšanu. 

Tēmas