foto: J.E.E/SIPA/Scanpix
Sji Dzjiņpins asi reaģējis uz Ķīnas kritiku par karu Ukrainā
Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins un Francijas prezidents Emanuels Makrons oficiālajā vizītē Parīzē 2024. gada 6. maijā.
Pasaulē
2024. gada 7. maijs, 11:18

Sji Dzjiņpins asi reaģējis uz Ķīnas kritiku par karu Ukrainā

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins, kurš uzturas divu dienu vizītē Francijā, stingri iestājās pret viņa valsts kritiku par ciešajām attiecībām ar Krieviju kara laikā Ukrainā.

Kā raksta "The New York Times", Sji paziņoja, ka "mēs esam pret to, ka krīze tiek izmantota atbildības pārlikšanai uz trešo valsti, tās tēla nomelnošanai un jauna Aukstā kara kurināšanai".
Viņš arī atgādināja, ka viņš "nestāvēja pie šīs krīzes pirmsākumiem, nebija tās pusē un tajā nepiedalījās".

"Šī asā piezīme, šķiet, bija vērsta galvenokārt pret Savienotajām valstīm, kuras uzskata, ka Ķīna bez tā, ka pērk milzīgu daudzumu Krievijas naftas un gāzes, turpina palīdzēt Maskavai karā Ukrainā, sniedzot Krievijas spēkiem satelītattēlus, kā arī detaļas iznīcinātājiem, mikročipus un citas dubultas nozīmes iekārtas," raksta laikraksts.

Tikšanās laikā ar Sji Francijas prezidents Emanuels Makrons paziņoja, ka bez drošības Ukrainai nevar būt drošība Eiropai. "Taču vienlaikus viņš uzsvēra, ka Francija nav kara stāvoklī ar Krieviju vai tās tautu un netiecas uz Putina režīma gāšanu. Attiecībā uz karu Makrons piebilda, ka Francijai un Ķīnai "jāuztur ciešs dialogs".

Iepriekš tajā pašā dienā Eiropas Komisijas vadītāja Urzula fon der Leiena paziņoja, ka Pekinai "jāizmanto visa sava ietekme uz Krieviju, lai pārtrauktu tās agresīvo karu pret Ukrainu".

"Jāpieliek lielākas pūles, lai samazinātu dubultās nozīmes preču piegādes Krievijai, kas nonāk kaujas laukā. Un, ņemot vērā no šī kara izejošo draudu eksistenciālo raksturu gan Ukrainai, gan Eiropai, tas tiešām ietekmē attiecības starp es un Ķīnu," sacīja fon der Leiena, kura ieņēmusi stingrāku nostāju pret Ķīnu nekā Makrons.