foto: Soctīkli
Nepālas algotņi masveidā dezertē no Krievijas okupācijas armijas
Pašiem atgriezties no okupētā Luhanskas apgabala uz Nepālu nav viegls uzdevums.
Pasaulē
2024. gada 1. maijs, 15:04

Nepālas algotņi masveidā dezertē no Krievijas okupācijas armijas

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Algotņi no Nepālas, kas Krievijas armijas rindās ieradās cīnīties pret Ukrainu, masveidā dezertē. Tikmēr Krievijas komandieri savai vadībai meklē neveiklus attaisnojumus, lai izskaidrotu šo situāciju, atklāj Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (HUR) preses dienests.

Nepālas algotņu bēgšanu, kas iekļauti Krievijas Federācijas 29328 karaspēka daļā, izraisījuši milzīgie zaudējumi "gaļas uzbrukumos", Maskavas lauka komandieru cietsirdīgā attieksme, ieskaitot ārpustiesas sodus par atteikšanos izpildīt pavēles iet drošā nāvē," skaidro izlūkdienestā.

Tiek atzīmēts, ka Krievijas iebrucēju grupas aktīvi meklē bēgļus okupētajās Ukrainas ciemos, īpaši Luhanskas apgabalā, taču parasti šis process nedod rezultātus.

Neveiksmīgie krievu komandieru skaidrojumi

HUR atzīmē, ka Krievijas motostrēlnieku karaspēka daļas vadītāji ziņojumos "augšai" nepāliešu dezertēšanu skaidro ar muļķībām par iespējamu "izceļošanu uz dzimto valsti zemestrīces dēļ".

"Tomēr pašiem atgriezties no okupētā Luhanskas apgabala uz Nepālu nav viegls uzdevums. Turklāt par piedalīšanos karadarbībā pret Ukrainu Krievijas armijas sastāvā Nepālas pilsoņiem viņu valstī var draudēt kriminālvajāšana," teikts vēstījumā.

Algotņi no Nepālas Krievijas armijā

Iepriekš vēstīts, ka Krievija savervējusi aptuveni 2000 Nepālas vīriešu, lai piedalītos karā pret Ukrainu. Marta sākumā bija zināms, ka daudzi mēģina atgriezties, jo okupantu rindās ir nepanesami apstākļi.

Par Kubas un Nepālas algotņu iesaistīšanos karā ziņoja arī Nacionālais pretošanās centrs. Krievi ieved kaujiniekus uz Ukrainas okupētajām teritorijām, kur viņi iziet mācības vāgneriešu vadībā.

Janvāra sākumā Nepāla pārtrauca izsniegt atļaujas saviem pilsoņiem strādāt Krievijā un Ukrainā.

Nepālas pilsoņi, kuri vēlas pievienoties Krievijas armijai, ierodas valstī ar tūristu vīzām, un Krievijas valdība viņiem piedāvā 2000 dolāru lielu mēnešalgu, kā arī iespēju saņemt Krievijas pilsonību paātrinātā kārtībā. Tomēr karavīriem netiek sacīts, kurp viņi tiks nosūtīti.

Saskaņā ar Robežsardzes datiem 2022. gadā Krievijā iebrauca 72 tūristi no Nepālas, bet 2023.gadā - 1039 tūristi. Lielākā daļa no viņiem ieradās 2023.gada ceturtajā ceturksnī.