foto: Ekrānuzņēmums
Irāna atbrīvos sagrābtā kuģa apkalpes locekļus, kuru vidū ir arī Igaunijas valstspiederīgais
13. aprīļa rītā pie Hormuza Irānas paramilitārās Revolucionārās gvardes desantnieki no helikoptera nolaidās uz konteineru kuģa, kas saistīts ar Izraēlu.
Pasaulē
2024. gada 27. aprīlis, 16:01

Irāna atbrīvos sagrābtā kuģa apkalpes locekļus, kuru vidū ir arī Igaunijas valstspiederīgais

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Irāna sestdien paziņoja, ka atbrīvos 13.aprīlī Hormuza šaurumā pārņemtā kuģa "MSC Aries" apkalpes locekļus, kuru vidū ir arī Igaunijas valstspiederīgais.

"Humānais jautājums par kuģa apkalpes atbrīvošanu mums ir ļoti svarīgs," telefonsarunā ar savu Portugāles kolēģi pavēstīja Irānas ārlietu ministrs Hoseins Amirs-Abdollahija. "Mēs esam nodrošinājuši konsulāro piekļuvi viņu vēstniekiem Teherānā un paziņojuši sūtņiem, ka apkalpes locekļi tiks atbrīvoti un izdoti."

Jau vēstīts, ka 13.aprīļa rītā pie Hormuza, kas savieno globālajā tirdzniecībā svarīgo Persijas līci un Omānas līci, Irānas paramilitārās Revolucionārās gvardes desantnieki no helikoptera nolaidās uz konteineru kuģa, kas saistīts ar Izraēlu. Irānas valsts ziņu aģentūra IRNA informēja, ka gvardes jūras spēku specvienība uzbruka kuģim "MSC Aries", kuram ir Portugāles karogs, bet kas tiek saistīts ar Londonā bāzēto uzņēmumu "Zodiac Maritime".

Pēc kuģa sagrābšanas Portugāle izsauca Irānas vēstnieku, lai pieprasītu tūlītēju kuģa atbrīvošanu.

"Zodiac Maritime" ietilpst Izraēlas miljardiera Ejala Ofera kontrolētajā grupā "Zodiac Group". "Zodiac" nekomentēja notikušo. Ženēvā bāzētā kompānija "MSC" atzina, ka tās kuģis ir sagrābts un uz tā atrodas 25 apkalpes locekļi.

ASV Baltā nama Nacionālās drošības padomes preses dienestā informēja, ka kuģa apkalpē ir Indijas, Filipīnu, Pakistānas, Krievijas un Igaunijas valstspiederīgie. ASV aicināja Irānu atbrīvot apkalpi un kuģi.

Pieaugot saspīlējumam Tuvajos Austrumos arī Irānas atbalstītie Jemenas šiītu hutiešu nemiernieki vairākkārt ir uzbrukuši kuģiem, kuri, pēc viņu apgalvotā ir saistīti ar Izraēlu.