foto: VIA REUTERS
Trampa tiesas prāvā grūtības atrast neitrālus zvērinātos: apsūdzības izvirzītāji atsakās atklāt lieciniekus
Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps un viņa advokāts Tods Blanšs piedalās tiesas sēdē Manhetenā
Pasaulē
2024. gada 19. aprīlis, 17:38

Trampa tiesas prāvā grūtības atrast neitrālus zvērinātos: apsūdzības izvirzītāji atsakās atklāt lieciniekus

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/CNN

Neitrālas zvērināto tiesas izveide Donalda Trampa tiesas prāvai jau sāk izskatīties pēc grūti izpildāma uzdevuma. Divi no pirmajiem septiņiem zvērinātajiem, kas piedalījās otrdienas tiesas sēdē no žūrijas tika atstādināti. Pirmā krimināltiesa ar bijušo ASV prezidentu uz apsūdzēto sola varētu sākties pirmdien, taču zvērināto tiesai ir jāsastāv no 12 objektīviem dalībniekiem, kas ir sarežģīts uzdevums, ņemot vērā to cik polarizējošs ir Tramps.

Process nebūs vienkāršs

Jau tagad ir skaidrs, ka tiesāšanās process nebūs vienkāršs. Piemēram Manhetenas apgabala advokatūra paziņoja, ka neatklās aizstāvībai, kas ir liecinieki prāvā, lai izvairītos no tā, ka Tramps par lieciniekiem sāktu rakstīt sociālajos tīklos. Trampa advokāti un apgabala advokatūra jau izmantojuši visas piešķirtās iespējas atcelt no žūrijas zvērinātos bez iemesla sniegšanas. Pēc šo iespēju izmantošanas lietas sāka virzīties uz priekšu daudz straujāk.

Tiesnesis noraidīja Trampa pieprasījumu atcelt no zvērinātā pienākumiem personas, kas paudušas negatīvu viedokli par Trampu. Trampa advokāti atteikumu saņēma, jo nepatika pret Trampa personību nav pietiekams iemesls, lai kādu atceltu no zvērinātā pienākumu veikšanas.

Potenciālo žūrijas dalībnieku skaits saruka strauji pēc ceturtdienas rīta sēdes, kad no 96 potenciālajiem zvērinātajiem gandrīz 50 paziņoja, ka nespēs būt objektīvi pret Trampu un vēl 9 atteicās no piedalīšanās tiesā citu konfliktu dēļ. Trampa advokāti jau paspēja izlietot visas savas iespējas atcelt kādu no žūrijas bez pamatota iemesla.

"Man viņš šķiet ļoti savtīgs"

Viena no sievietēm, kas lems par Trampa spriedumu nosauca viņu par savtīgu cilvēku, kas kalpo tikai savām interesēm. Šī sieviete būs daļā no zvērināto tiesas pēc tam, ka Menšans noraidīja Trampa advokātu pieprasījumu par viņas atcelšanu no žūrijas. Aizstāvība mēģināja argumentēt, ka sieviete nedrīkst būt daļa no žūrijas, jo ir izteikusies, ka viņai nepatīk Trampa personība.

Sieviete argumentēja, ka tas, ka viņai nepatīk Trampa personība nenozīmē, ka viņa nebūs objektīva pret Trampu. “Man nepatīk daži no saviem kolēģiem, bet es nemēģinu traucēt viņiem darbā”, viņā izteicās. “Man viņš šķiet ļoti savtīgs un uz sevi centrēts, tās ir rakstura īpašības, ko es nevēlos redzēt nevienā publiskā darbonī. Tomēr, es viņu nepazīstu un nezinu, kāds viņš ir un kādi ir viņa morālie principi”, viņa paziņoja. Tiesnesis paziņoja Trampa komandai, ka zvērinātās nepatika pret Trampa rakstura īpašībām nav pietiekams iemesls, lai viņu atstādinātu no žūrijas, jo sieviete ir pārliecināta, ka spēs būt godīga un objektīva pret Trampu.

Ceturtdienas vakarā zvērinātie galvenokārt bija atklāti par saviem viedokļiem par Trampu. Daudzi minēja, ka viņiem nepatīk Trampa politiskie lēmumi vai publiskā uzvedība, bet visi žūrijas dalībnieki atzina, ka spēs šos uzskatus atlikt malā, lai noritētu taisnīga tiesa.
Vēl viena no žūrijas loceklēm vakar atzina, ka nepiekrīt Trampa politikai, un, kad viņa pārrunājusi Trampa politiskos lēmumus ar ģimeni vai draugiem, pārsvarā Tramps ticis aprunāts negatīvā gaismā. Kad Trampa advokāte Sūzana Nešelesa jautāja sievietei vai viņa izjustu spiedienu no tuviniekiem vai draugiem notiesāt Trampu, viņa atbildēja, ka nerunātu ar nevienu par Trampa tiesas prāvu.

Zvērināto vidū ir arī vīrietis, kurš seko Trampa sociālo mediju kontiem un ir lasījis viņa grāmatas. Viņš ir investīciju banķieris ar maģistra grādu. Viņš iztaujāšanas laikā atzina, ka seko Trampam tviterī, jo “Galvenokārt tāpēc, ka viņa publikācijas tāpat nonāktu ziņās un ir labi būt informētam.”

Trampa advokātiem arī izdevās panākt vienas sievietes atstādināšanu no zvērinātā pienākumiem par dažām skarbi vārdotām ziņām tviterī pret Trampu. 

Medijiem lūdz neatklāt zvērināto identitātes


Ceturtdiena parādīja to, cik neparedzama var būt zvērināto tiesas komplektācija, šādas augsta līmeņa lietas iztiesāšanā. Ceturtdien tiesas sesija iesākās ar viena no otrdien izvēlētā žūrijas locekļa lūgumu atsaukt sevi no zvērinātā pienākumu pildīšanas. Zvērinātā, kā iemeslu pauda bažas par ar viņas identitāti saistītu elementu nonākšanu publiskajā telpā. Tiesnesis Meršans bez iebildumiem atbrīvoja viņu no žūrijas. Meršans pēc šī gadījuma lūdza medijiem neizpaust jebkādu informāciju, kas varētu palīdzēt identificēt zvērinātos.

Viņš sūdzējās, ka mediji publiskajā telpā ir nopludinājuši informāciju, ka vienam no žūrijas dalībniekiem ir īru akcents. “Mēs tikko zaudējām labu zvērināto”, Meršans teica.

Tāpat, tiesnesis lūdza medijus neizpaust informāciju par esošajiem un bijušajiem zvērināto darba devējiem. Vēl viens zvērinātais tika atcelts no žūrijas pēc tam, kad prokurori informēja, ka viņš deviņdesmitajos gados ticis arestēts par politisko plakātu plēšanu.

Liecinieku vārdi netiks izpausti


Ceturtdienas vakarā Trampa advokāts Tods Blanšs lūdza apgabala advokatūrai izpaust pirmo trīs liecinieku vārdus, kuri plāno ierasties uz pirmdienas tiesas sēdi. Advokatūra atteicās atklāt vārdus. Apgabala advokāta asistents Džošs Steinglass atzina, ka parasti liecinieku vārdi tiek atklāti, bet Tramps izmanto sociālos tīklus, lai rakstītu par lieciniekiem. “Šoreiz mēs neizpaudīsim liecinieku vārdus”, teica Steinglass. Tiesnesis atzina, ka saprot lēmuma iemeslus.

Blanšs tad piedāvājis apsolīt, ka Tramps nerakstīs par lieciniekiem sociālajos tīklos, ja liecinieku saraksts tiks atklāts uz ko Meršans noraidīja šādu lūgumu, jo šaubījās, ka šāds solījums tiktu izpildīts. Blanšs turpināja protestēt, bet Meršans paziņoja, ka neliks izsniegt liecinieku vārdus, jo apsūdzības izvirzītājiem nav pienākums paziņot, kas būs liecinieki. Šis lēmums neizziņot lieciniekus var rezultēties ar to, ka liecinieki nonāks publiskajā telpā tikai tiesas sēžu dienās.

Piektdien, pēc vairākām atlases kārtām, ir palikuši tikai 22 kandidāti, kas vēl nav tikuši iztaujāti, un no tiem Meršanam būs jāizvēlas pieci, kas būs daļa no zvērināto tiesas. Tiesnesis brīdināja, ka zvērināto skaits, kuru viņš deleģēs, var mainīties.