foto: AFP/Scanpix
Navaļnija līdzgaitniecei Krievijā piespriesti deviņarpus gadi ieslodzījumā
Lillija Čaniševa.
Pasaulē
2024. gada 9. aprīlis, 21:23

Navaļnija līdzgaitniecei Krievijā piespriesti deviņarpus gadi ieslodzījumā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Krievijā Baškortostānas Augstākā tiesa "ekstrēmistiskā darbībā" apsūdzētajai Alekseja Navaļnija līdzgaitniecei Lillijai Čaniševai pagarinājusi cietumsodu no septiņiem līdz deviņarpus gadiem.

42 gadus vecā Lilija Čaniševa bija pirmā no Navaļnija līdzgaitniecēm, kas tika arestēta saistībā ar apsūdzībām “ekstrēmismā” 2021. gada novembrī. Viņa vadīja Navaļnija politisko biroju Baškortostānas galvaspilsētā Ufā, līdz 2021. gadā bija spiesta to likvidēt, jo Kremlis Navaļnija atblalstītājus pasludināja par "ekstrēmistiem". Lielākā daļa Navaļnija palīgu no Krievijas patlaban ir aizbēguši un šobrīd dzīvo trimdā.

"Esmu tev pateicīgs, jo tieši tādi cilvēki kā tu palīdzēs Krievijai atgriezt ticību nākotnei," aizvadītā gada aprīlī Lilijai vēstījā tolaik vēl ieslodzījumā esošais Aleksejs Navaļnijs.

"Mana sieva rūpējās par Baškortostānas republikas iedzīvotājiem, un viņa nav rīkojusies pretlikumīgi," pēc tiesas lēmuma savos sociālajos tīklos vēstīja Lilijas dzīvesbiedrs Almazs Gatins.

Viņš tāpat kā Lilijas advokāts Sergejs Makarenko norādījis, ka šis "nepārprotami esot bijis politisks lēmums, kas nācis no Maskavas varasiestādēm".  Makarenko medijiem apstiprinājis, ka tiesas piespriesto lēmumu grasās pārsūdzēt.