foto: EPA/Scanpix
ASV finanšu ministre brīdina Ķīnu: pārprodukcija kaitēs pasaules tirgum
ASV finanšu ministre Dženeta Jelena
Pasaulē
2024. gada 8. aprīlis, 12:36

ASV finanšu ministre brīdina Ķīnu: pārprodukcija kaitēs pasaules tirgum

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

ASV nepieņems situāciju, kad Ķīnas preces par dempinga cenām pārpludina pasaules tirgu, kaitējot rūpniecībai citās valstīs, pirmdien, noslēdzot augsta līmeņa sarunas Ķīnā, paziņoja ASV finanšu ministre Dženeta Jelena.

Jelena četru dienu sarunās ar amatpersonām un uzņēmēju līderiem Guandžou un Pekinā vairākkārt brīdināja par riskiem, ko rada Ķīnas pārmērīgā rūpnieciskā jauda. Vašingtona bažījas, ka Ķīnas valdības atbalsts rada pārprodukciju, ko pasaules tirgi nespēj uzņemt, tādēļ lētais eksports tādās jomās kā saules baterijas un elektromobiļi var bremzēt nozares attīstību citviet.

Pirmdien ASV finanšu ministre atgādināja, ka pirms desmit gadiem plašā Ķīnas valdības atbalsta dēļ pasaules tirgu pārpludināja tērauds par dempinga cenām, kā rezultātā "tika iznīcinātas rūpniecības nozares visā pasaulē un ASV". Jelena apliecināja, ka tādu pozīciju skaidri ir paudusi arī ASV prezidentam Džo Baidenam, un uzsvēra, ka "es nepieņemšu, ka kas tāds notiek atkal". Viņa piebilda, ka līdzīgas bažas ir arī ASV sabiedrotajiem un partneriem.

ASV finanšu ministre sacīja, ka viņu īpaši uztrauc "nelīdzsvarotība", piemēram, Ķīnas vājais mājsaimniecību patēriņš un uzņēmumu pārlieku lielās investīcijas, ko "vēl vairāk saasina liela apjoma valdības atbalsts atsevišķās rūpniecības nozarēs". Taču Pekina tādus iebildumus noraida, un Ķīnas tirdzniecības ministrs Vans Ventao bažas par pārprodukciju raksturoja kā nepamatotas.

ASV un Ķīnas attiecības pēdējā laikā ir stabilizējušās un abas puses ir paudušas apņēmību sadarboties tādos jautājumos kā klimata pārmaiņas, parādu restrukturizācija un naudas atmazgāšanas novēršana. Puses arī vienojušās atvērt kanālus, lai turpinātu sarunas par pārmērīgu ražošanas jaudu. Tomēr Ķīnas premjerministrs Li Cjans Jelenai sacīja, ka Vašingtonai vajadzētu objektīvi un no tirgus perspektīvas raudzīties uz ražošanas jaudu problēmu, vēsta Ķīnas valsts ziņu aģentūra "Sjiņhua".

Jelena atzina, ka viņai bijušas arī "grūtas sarunas par nacionālo drošību", kuru laikā viņa brīdinājusi Ķīnas amatpersonas par sekām, ko rada Pekinas atbalsts Krievijas militārajiem iepirkumiem.

ASV vēlētos, lai Ķīna neslēpti runā par savām darbībām nacionālās drošības jautājumos un skaidrāk norāda, kur tās vērtējumā ir nacionālās drošības un ekonomikas jautājumu robeža