foto: Edija Pālens/LETA
Čehijā nepareizajai pacientei veikts aborts
Traģiska mediķu kļūda pieļauta Čehijā – nepareizajai pacientei veikts aborts. Sieviete bija jau ceturtajā mēnesī, un tas noticis valodas barjeras dēļ.
Pasaulē
2024. gada 6. aprīlis, 22:24

Čehijā nepareizajai pacientei veikts aborts

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Traģiska mediķu kļūda pieļauta Čehijā – nepareizajai pacientei veikts aborts. Sieviete bija jau ceturtajā mēnesī, un tas noticis valodas barjeras dēļ.

Grūtniece ieradās uz pārbaudi Bulovkas universitātes slimnīcā Prāgā, bet tās vietā nosūtīta uz dzemdes “iztīrīšanu”. Abortu plānoja veikt cita sieviete, un personāls, ieskaitot ārstu, ginekologu, medmāsu un anesteziologu, sajauca pacientes.

Parasti par skrāpēšanu dēvēto procedūru izmanto, piemēram, ja sievietei ir ilgstoša asiņošana vai problēmas pēc dzemdībām, taču to var pielietot arī abortam. Slimnīcas dienesta izmeklēšanā atklājies, ka sieviete uzrunāta uzgaidāmajā telpā otras pacientes vietā, un viņa piekrītoši pamājusi ar galvu un parakstījusi procedūras dokumentus.

Avots, kurš vēlējies palikt anonīms, ziņu aģentūrai Prahain.cz pastāstījis, ka abas sievietes ir aziātu izcelsmes un neprot čehu valodu. Ginekologs Jans Prāda, Čehijas Medicīnas palātas priekšsēdētāja vietnieks, paudis: “Čehu valodā runājoša paciente droši vien aktīvi pretotos tam, ka viņai tiks veikta procedūra, kuru viņa nesaprot.”

Slimnīcas preses pārstāve Eva Libigerova saka: "Mēs esam pauduši dziļu nožēlu un atvainošanos pacientei un visai viņas ģimenei par šo neveiksmīgo incidentu un apliecinājuši viņai, ka darīsim visu iespējamo, lai mazinātu nodarīto kaitējumu un arī sniegtu kompensāciju.”

Visi iesaistītie darbinieki ir atstādināti no darba. Čehijas Veselības aprūpes kvalitātes biedrības priekšsēdētājs Deivids Markss norāda, ka jāizanalizē nelaimes iemesli un jādara viss, lai nekas tāds neatkārtotos.

Čehijā abortu atļauts veikt jebkāda iemesla dēļ līdz grūtniecības 12. nedēļai un medicīnisku iemeslu dēļ līdz 24. nedēļai.

Tēmas