foto: Igaunijas Vides dienests
Igaunijas Vides pārvalde izglābj nomaldījušos lācēnu
Igaunijā nomaldījies lāču mazulis.
Pasaulē
2024. gada 29. marts, 19:09

Igaunijas Vides pārvalde izglābj nomaldījušos lācēnu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Igaunijas Vides pārvalde otrdien, 26. martā, izglābusi mežā nomaldījušos lācēnu, kurš bija noklīdis no savas mammas.

“Mēs atgriezāmies mežā tajā vietā, kur pēc mūsu un vietējo iedzīvotāju domām, varēja meklēt lācēna mammu, un kur nesen bija manītas svaigas lāča pēdas,” vēsta Tartu biroja vadītāja Tanela Tērna, kura lāču bērnu atrada un pašaizliedzīgi steidzās tam palīgā.

Pārvaldes pārstāvji norāda, ka “mežs ir bīstama vieta mazam, vientuļam lācēnām, tomēr daudz labāk viņu esot atstāt dabiskajā vidē, cerībā, ka to atradīs māte, nevis iznest no meža un censties dzīvnieku audzēt audžu ģimenē.

“Daudzu gadu pieredze rāda, ka audžu ģimenēs augušus dzīvniekus vēlāk ir teju neiespējami integrēt dabiskajā vidē,” vēsta pārvaldes pārstāvji.

Gada laikā Igaunijas Vides pārvalde saņem vairākus ziņojumus par novārtā pamestiem lāču mazuļiem, kuru tuvumā nav manīta māte. Šajos gadījumos viņi allaž dod iespēju lāču mātei atgriezties pie mazuļa, jo neviens cilvēks nevar aizstāt lāču māti un iemācīt tam nepieciešamās izdzīvošanas iemaņas.

Arī šī lācēna gadījumā mammai tika dotas 24 stundas, lai pie dēla atgrieztos. Nākamajā dienā veicot apsekošanu dabas draugi secināja, ka lāču mazulis atstātajā vietā vairs neatrodas, un tā esot laba zīme, jo norāda, ka lācēns, visticamāk, atkal apvienojies ar savu mammu.