foto: AFP/Scanpix
Gandrīz tikpat vecs kā Putins. Kas zināms par bumbvedējiem, ar kuriem okupanti šodien uzbruka Ukrainai
Krievijas armijas Tupolev Tu-95MS stratēģiskais bumbvedējs. Zināms, ka līdz 2021. gadam Krievijā bija aptuveni 60 Tu-95MS lidmašīnas.
Pasaulē
2024. gada 21. marts, 14:53

Gandrīz tikpat vecs kā Putins. Kas zināms par bumbvedējiem, ar kuriem okupanti šodien uzbruka Ukrainai

Jauns.lv

Ukraina 21. marta rītā piedzīvoja kārtējo raķešu uzbrukumu, okupanti uzbruka Kijivai. Pēc vairāk nekā mēneša pārtraukuma krievu iebrucēji raidīja raķetes uz Ukrainu no stratēģiskajiem bumbvedējiem Tu-95MS.

Pēc pusnakts Ukrainas gaisa spēki brīdināja par lidmašīnas Tu-95 pacelšanos no Oļenjas lidlauka Murmanskas apgabalā Krievijā. Vēlāk izrādījās, ka 11 bumbvedēji Tu-95MS uz Ukrainu izšāvuši 29 spārnotās raķetes H-101/H-555. Raķešu palaišanas zonas bija Volgodonska un Engelsa.

Pretgaisa aizsardzības spēki notrieca visas ienaidnieka raķetes (bez 29 spārnotajām raķetēm; tika iznīcinātas arī ballistiskās raķetes "Iskander-M" un "Kinžal"). Kijivā nokrita notriekto raķešu atlūzas, tāpēc tika fiksēti postījumi.

Kas zināms par Tu-95MS lidmašīnām?

Lidmašīna Tu-95 ir padomju un Krievijas stratēģiskais bumbvedējs. Pirmā Tu-95 versija tika izstrādāta Josifa Staļina vadībā 1950. gados. Jāpiebilst, ka Krievijas diktators Vladimirs Putins dzimis 1952. gadā. Faktiski Tu-95 ir tāda pašā vecumā kā Putins.

Tu-95 tika izstrādāts, lai pretstatītu amerikāņu "Convair B-36 Peacemaker". Pagājušā gadsimta 50. gados šis bumbvedējs jau varēja sasniegt PSRS robežas.

Tu-95 galvenais uzdevums bija iznīcināt stratēģiskos mērķus dziļi aiz ienaidnieka līnijām. Vēlāk Krievija ražoja jaunākas šīs lidmašīnas versijas - Tu-95MS un Tu-95MSM, kā arī Tu-160.

Šīs lidmašīnas bija arī Ukrainas bruņojumā. 1993. gadā Ukrainā bija palikušas 23 Tu-95MS vienības. Taču vēlāk valdība no šīm lidmašīnām nolēma atbrīvoties. Trīs lidmašīnas tika iekļautas vienošanās par parāda nomaksu par piegādāto Krievijas gāzi.

No atklātiem avotiem zināms, ka līdz 2021. gadam Krievijā bija aptuveni 60 Tu-95MS lidmašīnas. Medijs "Defense Express" atzīmē, ka faktiskais šo Krievijas stratēģisko bumbvedēju skaits ir ievērojami mazāks.

Stratēģiskā bumbvedēja īpašības

Tu-95MS var nest līdz 6 raķetēm H-555 uz piekares iekšējiem mezgliem, bet daudz jaunākās Tu-95MSM spēj pārvadāt modernākas H-101 spārnotās raķetes.

  • apkalpe: 7 cilvēki;
  • garums: 49 m;
  • spārna platība: 290 kvadrātmetri;
  • maksimālais ātrums: 830 km/h;
  • praktiskais attālums: 10500 km;
  • maksimālā kaujas slodze: 20 800 kg.

Šīs lidmašīnas un tās palaižamo raķešu galvenā iezīme ir tā, ka tās spēj nolidot tūkstošiem kilometru. Piemēram, H-555 lidojuma diapazons ir līdz 2500 km, bet raķetes H-101 - līdz 5000 km. Pēdējā sasniedz ātrumu līdz 720 km/h.

Tu-95 izmantošana karā pret Ukrainu

Kopš pirmajām pilna mēroga iebrukuma dienām Krievija izmantoja bumbvedējus Tu-95MS, lai uzbruktu Ukrainai. Lidmašīnas deva triecienus Ukrainas aizmugures reģioniem.

Krievu iebrucēji ieturēja pauzes šo lidmašīnu pielietošanā. Pēdējo reizi, saskaņā ar Ukrainas bruņoto spēku gaisa spēku datiem, iebrucēji no Tu-95 veica triecienus 2024. gada februāra vidū.

2023. gada augustā Ukrainas izlūkdienesta kaujinieki uzbruka Soļci lidlaukam Krievijas Federācijas Novgorodas apgabalā. Veiksmīgas operācijas rezultātā tika iznīcināts Krievijas bumbvedējs Tu-22M3.

Uzbrukums Kijivai

Krievija ceturtdienas rītā ar raķetēm apšaudījusi Kijivu, galvaspilsētā un apgabalā darbojās pretgaisa aizsardzības sistēma.

Ukrainas armijas gaisa spēki ziņo, ka raķetes, kas atradās Žitomiras un Rivnes apgabalu gaisa telpā, pastāvīgi mainīja kursu un galu galā aizlidoja Kijivas virzienā. "Tika reģistrēta no gaisa palaižamo ballistisko raķešu H-47M2 "Kinžal" izšaušana Kijivas virzienā," pulksten 5 pēc vietējā laika paziņoja gaisa spēki.

Ukrainas galvaspilsētas mērs Vitālijs Kļičko paziņojis, ka vairākos Kijivas rajonos uz dzīvojamām mājām, uzņēmumiem, bērnudārzu un automašīnām ir nokritušas Krievijas raķešu atlūzas.

Svjatošinas rajonā atlūzas nokrita uz bērnudārza un daudzdzīvokļu mājas, tika ievainota kāda sieviete.

Ševčenko rajonā aizdegās automašīnas un dzīvoklis dzīvojamā mājā, cietuši trīs cilvēki.

Citā rajonā atlūzas nokrita divu uzņēmumu teritorijā. Ugunsgrēks izcēlās arī transformatoru apakšstacijā un divstāvu nedzīvojamā ēkā.

Pēc Kļičko teiktā, kopumā cietuši desmit cilvēki.

"Pēc 44 dienu pauzes ienaidnieks atkal sāka raķešu uzbrukumu Kijivai. Ienaidnieks izmantoja spārnotās raķetes H-101/H-555/H-55 no stratēģiskajiem bumbvedējiem Tu-95MS un ballistiskās raķetes no Krievijas teritorijas," platformā "Telegram" ziņoja Kijivas pilsētas kara administrācijas vadītājs Serhijs Popko.