foto: ddp/abaca press/ Vida Press
Eiropas pilsētu un reģionu alianse sniedz 17 ieteikumus Ukrainas atjaunošanai
Brīvprātīgie Ukrainā palīdz atjaunot Krievijas karaspēka nopostītās ēkas.
Pasaulē
2024. gada 20. marts, 17:06

Eiropas pilsētu un reģionu alianse sniedz 17 ieteikumus Ukrainas atjaunošanai

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Eiropas Pilsētu un reģionu alianse Beļģijas pilsētā Monsā notikušajā Eiropas Reģionu un pilsētu samitā nākusi klajā ar 17 ieteikumu kopumu kā atjaunot un atveseļot Krievijas karadarbības rezultātā izpostīto Ukrainas teritoriju.

Monsā 18. un 19. martā notika desmitais Eiropas pilsētu un reģionu samits, kurā tika prezentēts reģionu un pilsētu redzējums par Eiropas nākotni. Tajā tika prezentēti arī Eiropas pilsētu un reģionu alianses 17 ieteikumi Ukrainas atjaunošanai, atveseļošanai un modernizēšanai.

Alianses ieteikumu kopums, ar ko iepazīstināja Eiropas Reģionu komitejas priekšsēdētājs Vašku Alvešs Kordeiru, aicina Ukrainas valdību turpināt stiprināt vietējo pašpārvaldi un uzsver, ka ir nepieciešams skaidrāks ceļvedis, lai atsāktu decentralizācijas procesu, ko pārtrauca Krievijas pilna mēoga iebrukums Ukrainā 2022.gada februārī. 

Ieteikumi arī mudina Ukrainas valdību skaidrāk definēt vietējo un reģionālo pašvaldību pilnvaras, uzdevumus, atbildību un resursus, norādot, ka tās būs sistemātiski jāiesaista atveseļošanas politikas izstrādē, plānošanā un īstenošanā.

Eiropas pilsētu un reģionu alianses Ukrainas atjaunošanai pieņemtajā deklarācijā aicināts īstenot decentralizāciju saskaņā ar Eiropas vietējo pašvaldību hartu, nodrošināt reģionālo attīstību, kas atbilst ES reģionālās politikas principiem, un atbalstīt Eiropas un Ukrainas pilsētu un reģionu partnerības veidošanu. 

Visvairāk kara skartajām kopienām būtu jāsaņem prioritārs finansiāls atbalsts un aktīvi jāpalīdz tām iesaistīties programmās un attīstīt starptautiskās partnerības. Divas citas īpašas prioritātes, ko uzsver alianse, ir kara veterānu un pārvietoto personu reintegrācija, kā arī Ukrainas ekonomiski svarīgo lauku rajonu atmīnēšana un revitalizācija, norādīts deklarācijā.

Uzstājoties tiešsaistē Eiropas Reģionu un pilsētu samitā, Ukrainas vicepremjers Oleksandrs Kubrakovs sacīja, ka Ukrainā tiek īstenota pieeja, kas attīstīs "slepeno ieroci, kas iespējams tikai demokrātiskās valstīs, proti, spēcīgu pilsonisko sabiedrību un efektīvu vietējo pašpārvaldi", pabeidzot decentralizācijas reformu, stiprinot kopienu lomu atjaunošanā un īstenojot Ukrainas reģionālās politikas "pienācīgu restartēšanu".