Pasaulē
2024. gada 19. marts, 13:43

ASV piespriež mūža ieslodzījumu mātei, kuras rīcība pret savu meitiņu satrieca sabiedrību

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

ASV Ohaio štatā noslēgusies tiesas prāva pret kādu sievieti, kuru apsūdzēja noziegumā, kas šokēja vietējo sabiedrību — māte devās ceļojumā un atstāja savu zīdaini vienu pašu mājās desmit dienas, nolemjot viņu mokošai nāvei. 

32 gadus vecā Kristela Kandelario februārī atzina savu vainu bērna slepkavībā vainu pastiprinošos apstākļos. 18. martā viņai piesprieda mūža ieslodzījumu bez pirmstermiņa atbrīvošanas iespējas.

Sprieduma pasludināšanas dienā Kristela paziņoja, ka "katru dienu lūdz Dieva un meitas Džeilinas piedošanu". Viņa tiesā lūdza arī savas otrās meitas un savu vecāku piedošanu.

Apsūdzētās asaras neiežēlināja prokuratūru, kuras pārstāve tiesai paziņoja, ka Džeilina bija divas dienas atstāta viena pati mājās, pirms viņas māte devās atvaļinājumā. "Doma par šo bērnu, kurš mira katru dienu, kamēr viņa priecājās, cilvēce to nespēj pieņemt," paziņoja Ohaio štata Kaiahogas apgabala prokurora palīdze Enna Faralja. "Šāda rīcība ir jāsoda. Viņa atstāja savu meitu un nolēma viņu nāvei."

Pasludinot spriedumu, tiesnesis Brendans Šīens uzsvēra, ka lietā iesaistītie policijas un medicīnas profesionāļi to nodēvēja par vienu no visbriesmīgākajām lietām, kuras viņi jelkad redzējuši. "Tā satrieca ļaudis visā pasaulē, jo tajā ignorēta viena no cilvēka pamatatbildībām," paziņoja tiesnesis, šādu rīcību nodēvējot par "absolūtu nodevību".

Jau ziņots, ka 2023. gada 6. jūnijā Kristela Kandelario atstāja savu 16 mēnešus veco meitiņu Džeilinu mājās “vienu pašu un bez uzraudzības” un devās atvaļinājumā uz Detroitu un Puertoriko. Mājās viņa atgriezās tikai 16. jūnijā, atrada meitu bez dzīvības pazīmēm un izsauca policiju. Likumsargi zīdaini ieraudzīja sētiņā vienos mēslos un ārkārtīgi atūdeņotu.

Kaiahogas apgabala koronera vietniece, doktore Elizabete Mūnija tiesā paziņoja, ka mazās meitenītes pēdējās mūža dienas bija briesmīgas, viņa svēra tikai nepilnus 6 kilogramus, zaudējot trīs kilogramus no pēdējās ārsta vizītes brīža pirms diviem mēnešiem. Līķa sekciju veikusī Mūnija meitenītes nāvi aprakstīja kā "vienu no vistraģiskākajiem un nelaimīgajiem gadījumiem, kāds man līdz šim ir bijis karjerā".