foto: PantherMedia / Ivan Kamzyst
Pēc sastapšanās ar lāci Slovākijā gājusi bojā sieviete no Baltkrievijas
Attēlam tikai ilustratīva nozīme.
Pasaulē
2024. gada 16. marts, 21:59

Pēc sastapšanās ar lāci Slovākijā gājusi bojā sieviete no Baltkrievijas

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Slovākijas ziemeļos pēc sastapšanās ar lāci gājusi bojā 31 gadu veca sieviete no Baltkrievijas, vēsta vietējie dienesti.

Slovākijas Kalnu glābšanas dienests paziņoja, ka sievietes ķermenis piektdienas vakarā atrasts mežā Slovākijas Zemo Tatru kalnos. Viņa bija pastaigājusies kopā ar savu pavadoni, kad viņiem uzbruka lācis.

Pēc vīrieša teiktā, viņš un sieviete aizskrējuši dažādos virzienos. Apvidū ir biezs mežs un stāvas gravas. Slovākijas iestādes paziņoja, ka abi gājuši Demānovska ielejā, kad viņus vajāja meža zvērs.

Sievietes ķermeni atrada meklēšanas suns neilgi pēc tam, kad viņas pavadonis devās pēc palīdzības. Lācis joprojām atradās netālu, un Kalnu glābšanas dienests viņu aizbiedēja ar brīdinājuma šāvieniem no šaujamieroča.

Pagaidām nav skaidrs, kā sieviete gājusi bojā - vai viņa nokrita vai viņu nogalināja lācis. Slovākijas vides ministra vietnieks pavēstīja, ka, ja tas būtu otrais variants, iestādes nekavējoties publiskotu šo informāciju un to neslēptu.

Kā vēsta BBC, pēdējos gados Slovākijā ir bijuši vairāki lāču uzbrukumi, tostarp viens uzbrukums ar letālu iznākumu 2021. gadā, kas bijis pirmais Slovākijā gadsimta laikā.

Slovākijas jaunās populistiskās nacionālistu valdības locekļi ir iebilduši pret, viņuprāt, pārmērīgu Eiropas Savienības vides aizsardzību tādiem plēsējiem kā vilki un lāči, kuri pēdējās desmitgadēs kopš komunisma sabrukuma 1989. gadā caur Karpatu kalniem ir atgriezušies Slovākijā. Lāči ir izplatīti visā Karpatu kalnu grēdā, kas stiepjas no Rumānijas caur Rietumu Ukrainu uz Slovākiju un Poliju.

Vides ministrija paziņoja, ka kopā ar Rumāniju nākamajā Eiropas Savienības vides ministru padomē tā iesniegs priekšlikumu pārklasificēt lāčus aizsargājamo sugu sarakstā, jo to skaits nozīmē, ka tie vairs nav apdraudēti un tos var selektīvi nošaut. Tomēr pētnieki apgalvo, ka Slovākijas lāču populācija nav strauji palielinājusies, un, viņuprāt, tā ir stabila - aptuveni 1275 lāči.