foto: AFP/Scanpix
Šveices Alpos atrasti piecu slēpotāju līķi
Slēpotāju grupu, iespējams, pievarējuši sliktie laikapstākļi.
Pasaulē
2024. gada 11. marts, 11:10

Šveices Alpos atrasti piecu slēpotāju līķi

Jauns.lv

Sestdien tika uzsākta milzīga meklēšanas un glābšanas operācija Alpos pēc tam, kad netālu no 3706 m augstā "Tete Blanche" kalna pazuda sešu slēpotāju grupa. Kā ziņo varas iestādes, piecu cilvēku mirstīgās atliekas ir atrastas, vēl viens grupas dalībnieks joprojām tiek meklēts.

Visi slēpotāji ir Šveices pilsoņi, vecumā no 21 līdz 58 gadiem.

Grupa ar slēpotājiem bija devusies slēpošanas braucienā uz Arollu gar Šveices un Itālijas robežu.

Cermatas gaisa glābšanas dienesta vadītājs Anjans Trufers informē, ka glābšanas darbus ļoti apgrūtina laikapstākļi, kas ir tik slikti, ka lidot nav iespējams, ar ļoti spēcīgu vēju, stipru sniegu, lielu lavīnu bīstamību un nulles redzamību.

Trufers apgalvo, ka grupu, iespējams, ir pievarējuši sliktie laikapstākļi, nevis lavīna, jo maršruta daļā, kur slēpotāji pazuda, lavīnu risks ir zems.

Slēpošanas tūres šajos posmos parasti notiek pa nesagatavotiem kalnu maršrutiem, bet tās ir aprīkotas ar atrašanās vietas meklētājiem un sniega lāpstām.

Glābēji apgalvo, ka pēdējais signāls no grupas tika saņemts piektdienas naktī, tas nebija "mutisks", taču ļāva glābšanas dienestam gūt aptuvenu priekšstatu par viņu atrašanās vietu.

Maršruts no Cermatas uz Arolu ir daļa no slavenā 120 km  garā “Haute Route” slēpošanas posma. Tas ir ļoti populārs, taču piemērots tikai pieredzējušākajiem slēpotājiem, un tā pievarēšanai nepieciešamas vairākas dienas.