foto: REUTERS/ddp / Vida Press
Orbāns: “Navaļnijs nav cieņas vērts”
Ungārijas premjers Viktors Orbāns.
Pasaulē
2024. gada 27. februāris, 12:44

Orbāns: “Navaļnijs nav cieņas vērts”

Jauns.lv

Ungārijas valdošās partijas „Fidesz” pārstāvji Ungārijas parlamenta sēdes laikā atteikušies ar klusuma brīdi pieminēt bojāgājušo Krievijas opozicionāru Alekseju Navaļniju.

26. februārī Ungārijas opozīcijas deputāts aicinājis visus parlamenta pārstāvjus piecelties un ar minūti ilgu klusuma brīdi pieminēt 16. februārī Krievijas kolonijā bojāgājušo Kremļa opozicionāru Navaļniju.

Tomēr Ungārijas premjerministrs un viņa frakcija šādam aicinājumam nav pakļāvusies, paliekot sēžam savās vietās. Pēc parlamenta sēdes Orbāns pauda pateicību frakcijai par tās “līdzsvaroto nostāju attiecībā pret Navaļniju”.

“Lai viņš dus mierā… Tomēr šovinisti nav pelnījuši cieņu Ungārijas parlamentā!” uzsvēra Orbāns, “tie, kas Krievijas un Gruzijas kara laikā dēvēja gruzīnus par grauzējiem, nav cieņas vērti!”

2008. gada augustā Krievijas opozicionārs Aleksejs Navaļnijs savā bloga ierakstā veltīja gruzīniem minēto palamu, tomēr vēlāk vairākkārt par saviem izteikumiem atvainojās.

“Ar lielu kaunu atzīstu, ka tālajā 2008. gadā veltīju gruzīniem aizvainojošu lamuvārdu. To uzrakstīju afekta stāvoklī, jo gruzīnu apšaudē bija cietis man tuvs draugs. Es par savu izteikumu esmu vairākkārt atvainojies, bet zinu, ka Gruzijai šī atvainošanās neko nenozīmē. Es ticu Gruzijas nākotnei Eiropas Savienībā un zinu, ka tā ir lieliska valsts,” Navaļnijs pauda 2023. gadā.

Slavenais Krievijas opozicionārs Aleksejs Navaļnijs gāja bojā 16. februārī Krievijas kolonijā. Krievijas Federālā Sodu izpildes dienesta vietējā pārvalde ziņoja, ka 47 gadus vecais Navaļnijs miris Jamalas-Ņencu autonomā apgabala kolonijā Nr. 3.

“Notiesātais A. Navaļnijs pēc pastaigas sajutās slikti, praktiski uzreiz zaudēja samaņu,” teikts pārvaldes ziņojumā.