foto: EPA/Scanpix
Šīs bīstamās Indonēzijas prezidenta vēlēšanas! Masveidā mirst vēlēšanu iecirkņu darbinieki
Indonēzijas vēlēšanu iecirkņa darbinieki sagatavo biļetenus. Smagākais darbs būs balsu skaitīšana.
Pasaulē
2024. gada 20. februāris, 14:26

Šīs bīstamās Indonēzijas prezidenta vēlēšanas! Masveidā mirst vēlēšanu iecirkņu darbinieki

Jauns.lv

Šomēnes notikušās pasaules ceturtās visapdzīvotākās valsts Indonēzijas prezidenta vēlēšanas nav iztikušas bez upuriem, taču tie nebūt nav dažādu politisko spēku aktīvisti.

Izrādās, ka balsu skaitīšana ir visnotaļ kaitīgs darbs, un skaitot vairāk nekā 200 miljonu balsstiesīgo balsis vairāk nekā 800 tūkstošos vēlēšanu iecirkņos dzīvību zaudējuši jau 84 vēlēšanu iecirkņu darbinieki.

Kā vēsta “Jakarta Globe” galvenais nāves cēlonis ir pārpūle un nogurums. Indonēzijas veselības ministrs Budi Gunadi Sadikins paziņoja, ka mirušo vēlēšanu iecirkņu darbinieku skaits sasniedzis 84, bet veselības problēmas radušās 4567 darbiniekiem.

Zīmīgi, ka mirst arī gados pavisam jauni cilvēki, kuri neiztur lielo slodzi, kad reizēm nākas strādāt diennakti. Ministrs aicināja iecirkņu darbiniekus ievērot sabalansētu diētu, īpaši regulējot sāls, cukura un tauku uzņemšanu, kā arī ierobežot smēķēšanu. “Paaugstināts asinsspiediens ir galvenais cēlonis, tam seko sirds problēmas. Tās ir divas visbūtiskākās problēmas. Skrīnings samazināja nāves gadījumu skaitu par vairāk nekā 80 procentiem, bet nākotnē līdz 2029. gadam ceram panākt nulles līmeni, ja iespējams,” viņš paziņoja.

Skrīnings veikts 6,8 miljoniem darbinieku, no kuriem veselības risks konstatēts 400 tūkstošiem.

Iepriekšējās vēlēšanās 2019. gadā no stresa un pārslodzes dzīvību zaudēja vairāk nekā 500 vēlēšanu iecirkņu darbinieks, bet vairāki simti nokļuva slimnīcā. Indonēzijas prezidents Džoko Vidodo viņus nosauca par “cīnītājiem par demokrātiju”, bet valstī bija nolemts rīkoties, lai turpmāk samazinātu iecirkņu darbinieku slodzi.

Prezidenta vēlēšanas notika 14. februārī. Jau ziņots, ka pirmajā kārtā, visticamāk, uzvarējis atvaļinātais ģenerālis Prabovo Subjanto, kurš tiek turēts aizdomās par aktīvistu nolaupīšanu Suharto diktatūras pēdējos gados. Kaut gan oficiālie vēlēšanu rezultāti ir gaidāmi martā, Centrālās vēlēšanu komisijas sākotnējie dati, saņemot rezultātus no gandrīz 73 procentiem iecirkņu, liecina, ka Indonēzijas aizsardzības ministrs saņēmis no 58,7 procentus balsu.