Kodolsprādziens kosmosā: tas jau ir izmēģināts
Tā izskatījās debesis virs Havaju salām pēc kodolsprādziena kosmosā. (foto: "Wikipedia")
Pasaulē
2024. gada 18. februāris, 07:47

Kodolsprādziens kosmosā: tas jau ir izmēģināts

Māris Puķītis

Jauns.lv

Izskanējis, ka Krievija cenšas attīstīt kodolieročus uzbrukumiem mērķiem kosmosā, un īpaši satrauktas ir ASV. Bet pēc kā izskatītos kodolsprādziens kosmosā? 

Izrādās, tas ir pārbaudīts praksē – 1962. gadā ASV “Operation Dominic” ietvaros uzspridzināja atombumbu kosmosā. Šis izmēģinājums bija nodēvēts par “Starfish Prime”. 

Izmēģinājums bija paredzēts 1962. gada 20. jūnijā, taču izgāzās. Minūti pēc starta bojājums raķetes dzinējā izgāza plānoto lidojumu, un raķete ar kodoliekārtu nogāzās zemē – radioaktīvās atlūzas nokrita uz Džonstona atola Klusajā okeānā 1328 kilometrus uz dienvidrietumiem no Havaju salām, radot piesārņojumu. Laimīgā kārtā atomsprādziens nenotika. 

Otrais mēģinājums sekoja jau pēc nepilnām trim nedēļām, 9. jūlijā, un bija sekmīgs. Skandināvu pērkona dieva vārdā nosauktā raķete “Thor” pacēla kodollādiņu ar 1,44 megatonnu jaudu (96 reižu vairāk nekā uz Hirosimu nomestajai) 400 kilometru augstumā virs jau pieminētā atola. 

Tur arī atombumba eksplodēja. Tā kā kosmosā nav gaisa, ierastā atomsēne neizveidojās, bet militāristiem par prieku bija vērojami citi interesanti efekti. Havaju salās 1500 kilometru no sprādziena epicentra elektromagnētiskais impulss izsita no ierindas ap 300 ielas laternu, televizorus, radioaparātus un pārējo tā laika elektroniku. Bail pat domāt, kādas būtu sekas mūsdienu datorizētajā pasaulē...

Vairāk nekā septiņas minūtes debesīs varēja vērot sarkanīgu blāzmu, tā bija redzama arī 3200 kilometru tālajās Samoa salās. Tikmēr orbītā sprādziens sabojāja kosmosa aparātus. 
Trīs pašu amerikāņu palaistus pavadoņus izsita no ierindas elektromagnētiskais impulss, drīz bija sabojātas saules baterijas un elektronika vēl septiņiem pavadoņiem. Kopumā cieta trešdaļa kosmosa aparātu, kas atradās zemajās orbītās. Laimīgā kārtā tolaik vēl nepastāvēja orbitālās stacijas ar cilvēkiem. 

Jau 1963. gada 5. augustā ASV, Lielbritānija un PSRS parakstīja Līgumu par kodolieroču izmēģinājumu aizliegumu atmosfērā, kosmosā un zem ūdens – lielvaras ātri saprata, cik šādas “spēlītes” ir bīstamas. Turpretim Krievijas diktators Vladimirs Putins gatavs vicināt “kodolrungu” arī no kosmosa.