foto: Shutterstock
Bijušais Nīderlandes premjerministrs kopā ar savu sievu beidz dzīvi ar pāra eitanāzijas palīdzību 
Pasaulē
2024. gada 15. februāris, 10:11

Bijušais Nīderlandes premjerministrs kopā ar savu sievu beidz dzīvi ar pāra eitanāzijas palīdzību 

Jauns.lv

Bijušā Nīderlandes premjerministra Drīsa van Agta un viņa sievas Eiženijas mērķis bija aiziet no šīs dzīves tādā pašā veidā, kādā viņi bija pavadījuši pēdējos septiņus gadu desmitus - kopā. 

Pāris, kuriem abiem bija 93 gadi, februāra sākumā nomira "roku rokā", izmantojot eitanāzijas metodi, teikts paziņojumā. Viņi izvēlējās mirt, izmantojot tā saukto "pāru eitanāziju" - Nīderlandē tā ir pieaugoša tendence, kur pēdējos gados nedaudziem pāriem ir apmierināta vēlme nomirt vienlaicīgi, parasti ar letālu zāļu devu, vēsta "Washingtonpost". 

Drīss Van Agts bija ilggadējs politiķis. No 1977. līdz 1982. gadam viņš bija Nīderlandes premjerministrs. Vēlāk viņš kļuva par Eiropas Savienības vēstnieku Japānā un ASV. Ar sievu Eiženeiju Drīss Van Agts bija precējies 70 gadu. Abi pēdējos dzīves gadus cieta no smagām veselības problēmām. Drīss Van Agts 2019. gadā piedzīvoja insultu, no kura tā arī neatguvās. 

Nīderlande ir pirmā valsts pasaulē, kur 2002. gada 1. aprīlī stājās spēkā eitanāziju legalizējošs likums. Vismaz 29 pāri jeb 58 cilvēki ir miruši kopā, izmantojot pāra eitanāziju, 2022. gadā, kas ir pēdējais gads, par kuru ir pieejami dati no valsts Reģionālajām eitanāzijas izvērtēšanas komitejām.