Pasaulē
2015. gada 18. februāris, 15:27

Nepāla mainīs Everestā kāpšanas maršrutu

Jauns.lv

Nepāla mainīs maršrutu alpīnistu kāpšanai Everestā, lai padarītu to drošāku pēc tam, kad pērn sniega lavīnā gāja bojā 16 alpīnistu gidi, trešdien paziņoja amatpersonas.

Pašreizējais maršruts, kas bijis nemainīgs kopš deviņdesmitajiem gadiem, tiks mainīts martā. Jaunais maršruts vedīs caur bīstamā Khumbu ledāja centru tieši virs Everesta bāzes nometnes, izvairoties no posma pa kreisi no šī ledāja, kur bija notikusi šī lavīna - lielākais cilvēku bojāejas gadījums Everesta ekspedīciju vēsturē.

Jaunais maršruts ir drošāks, jo virs tā nav ledāju, kuri varētu pēkšņi nobrukt, sevišķi pēc siltāka laika iestāšanās pavasarī.

Pēc pērn notikušās lavīnas vairāki Everesta gidi šerpas paziņoja, ka līdz sezonas beigām nekāps šajā virsotnē. Sezona beidzās ar tikai vienu veiksmīgu kāpienu, jo alpīnisti pēc šīs lavīnas atteicās no saviem plāniem.

Šerpas arī pieprasīja lielāku kompensāciju, vienošanos par apdrošināšanas maksājumu un sociālās attīstības fonda pārskatīšanu. Sezonā šerpas nopelna 3000-6000 ASV dolāru (2628-5256 eiro), bet negadījumu apdrošināšanas kompensācija praktiski vienmēr ir neatbilstoša.

Vairāk nekā 4000 alpīnistu ir sasnieguši Everesta virsotni kopš 1953.gada, kad to pirmo reizi paveica jaunzēlandietis Edmunds Hilarijs un šerpa Tenzings Norga. Vairāk nekā 300 alpīnistu ir gājuši bojā ceļā uz šo pasaules augstāko virsotni.

Alpīnisms ir nozīmīgs ienākumu avots Nepālai, kurā atrodas astoņas no pasaules 14 virsotnēm, kas pārsniedz 8000 metru augstumu.

BNS