Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Pasaulē

"Labrīt, kārtējais!": Islandē dzīvojošie latvieši stāsta par jauno vulkāna izvirdumu

Jauns.lv

Ceturtdienas rītā Islande piedzīvoja jau trešo vulkāna izvirdumu kopš pērnā gada decembra un otro šogad. Šajā ziemeļvalstī dzīvojošie latvieši jau publicējuši pirmos attēlus un dalījušies pārdzīvojumos.

"Labrīt, kārtējais!": Islandē dzīvojošie latvieši ...

Islandes Krasta apsardzes helikopters no rīta aplidoja Reikjanes pussalu, kur vulkāns vairāk nekā 50 metru augstumā uzsviež lavas šļakatas. Izvirdums notiek rajonā, kur 18. decembrī un 14. janvārī notika iepriekšējie izvirdumi netālu no Grindavīkas pilsētas, kuras iedzīvotājus nācās evakuēt. Šoreiz potenciālo briesmu dēļ viesiem likts pamest populāro “Blue Lagoon” ģeotermālo spa.

“Pulksten 5.30 no rīta uz ziemeļaustrumiem no Silingarfedlas sākās neliela intensīva zemestrīce. Apmēram pēc 30 minūtēm tajā pat rajonā sākās izvirdums,” paziņoja Islandes Meteoroloģiskā pārvalde.

Pēdējo divu gadu laikā tas jau ir sestais vulkāna izvirdums Islandē. Mediji norāda, ka līdz 2021. gada martam Reikjanes pussalā vulkāna izvirdumi nebija novēroti astoņus gadsimtus.

Dabas stihija nepalika nepamanīta arī vietējo latviešu sabiedrībā.

Jau ziņots, ka janvāra izvirdumam bija dramatiskas sekas, lavai aizdedzinot ēkas Grindavīkā un liekot steidzami evakuēt pilsētas iedzīvotājus.

Pēc svētdienas naktī notikušā kārtējā vulkāna izvirduma netālu Grindavikas ciema, lavas straumes ir sasniegušas pilsētas nomali un dažviet spējušas izlauzties cauri aizsargvalnim. Islandes varas iestādes pēdējo nedēļu laikā ir uzcēlušas zemes un akmeņu barjeras, lai mēģinātu novērst lavas nokļūšanu Grindavikā, kas atrodas aptuveni 40 km uz dienvidrietumiem no galvaspilsētas Reikjavīkas, taču pēdējā izvirdumā lava ir iekļuvusi pilsētā cauri aizsargvalnim.

Vulkāna izvirdums Islandē. 2024

Islandē atkal dots rīkojums evakuēties visiem Grindavīkas pilsētas iedzīvotājiem, jo palielinājusies vulkāna aktivitāte. Visiem 4000 iedzīvotājiem Grindavīka jāpamet līdz pirmdienas ...

Tēmas