foto: AFP/Scanpix
Putins tomēr šomēnes uz Turciju nebrauks, jāgatavojas "vēlēšanām"
Putins pērn septembrī Erdoganu uzņēma Sočos
Pasaulē
2024. gada 7. februāris, 21:34

Putins tomēr šomēnes uz Turciju nebrauks, jāgatavojas "vēlēšanām"

Jauns.lv/LETA

Atcelta šomēnes iecerētā Krievijas diktatora Vladimira Putina vizīte Turcijā, un Kremļa propagandas izdevumi tagad vēsta, ka vizīte varētu provizoriski notikt aprīļa beigās vai maija sākumā.

Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, atbildot uz TASS jautājumu, vai diktatora vizīte ir pārcelta, sacīja: "Nevaru [apstiprināt, ka vizīte ir atlikta]. Nekādi termiņi nav izziņoti."

Krievijas ziņu aģentūra "RIA Novosti" atsaucās uz informētu personu Turcijā, ka vizīte atlikta "sakarā ar vēlēšanu cikliem abās valstīs". Pirms tam turku laikraksta "Hürriyet" žurnāliste Hande Firata apgalvoja, ka vizīte atlikta sakarā ar "vēlēšanu grafiku abās valstīs un aizņemtību".

31. martā Turcijā ir paredzētas pašvaldību vēlēšanas, bet no 15. līdz 17. martam Krievijā — prezidenta vēlēšanas. Ja Turcijā vēlēšanas ir nopietns pasākums un asa politiska cīņa, Krievijā "vēlēšanas" ir rūpīgi iestudēts cirks, kurā Kremlis pats atlasa sev vēlamos "pretiniekus".

29. janvārī Putina palīgs Jurijs Ušakovs paziņoja, ka vizīte plānota februārī, bet aģentūra "Reuters" ar atsauci uz turku amatpersonu minēja 12. februāri.

Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā Putins nav apmeklējis nevienu NATO valsti, un Turcija ar tās īpašo nostāju daudzos jautājumos būtu kļuvusi par pirmo.

Kopš 2023.gada marta, kad Starptautiskā tiesa (SKT) Hāgā izdeva Putina aresta orderi, diktators vēl vairāk sašaurinājis savu ārzemju vizīšu ģeogrāfiju. Visas valstis, kurās viņš līdz šim viesojies, nav pievienojušās SKT dibināšanas Romas statūtiem. Arī Turcija to nav izdarījusi.