foto: mauritius images GmbH / Alamy/ Vida Press
Kremlis brīdina rietumvalstis neizmantot iesaldētos Krievijas aktīvus kā atbalstu Ukrainai
Kremlim nepatīk rietumvalstu plāns.
Pasaulē
2024. gada 5. februāris, 12:53

Kremlis brīdina rietumvalstis neizmantot iesaldētos Krievijas aktīvus kā atbalstu Ukrainai

Jauns.lv

Kremlis pirmdien, 5. februārī, brīdināja Rietumus, ka jebkurš mēģinājums izmantot iesaldētos Krievijas aktīvus kā nodrošinājumu, lai piesaistītu līdzekļus Ukrainai, būtu nelikumīgs un novedīs pie gadiem ilgas tiesvedības, jo Maskava apstrīdēs jebkuru šādu rīcību, vēsta “Reuters”.

“The Financial Times” sestdien ziņoja, ka G7 ir izstrādājuši plānus izmantot iesaldētos Krievijas aktīvus kā nodrošinājumu parādiem, kas pārdoti, lai palīdzētu Ukrainai. Par to vēstīja arī biznesa medijs “Bloomberg”.

"Mēs vēl nezinām, cik lielā mērā šīs publikācijas atbilst realitātei. Vai tiešām tādi plāni ir? Ir svarīgi sagaidīt oficiālus paziņojumus par šo lietu," sacīja Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Pēc tam, kad 2022. gadā prezidents Vladimirs Putins uzsāka karu Ukrainā, rietumvalstis aizliedza darījumus ar Krievijas Centrālo banku un finanšu ministriju, bloķējot Krievijas aktīvus aptuveni 300 miljardu ASV dolāru vērtībā.

Krievijas Cntrālā banka nav sniegusi detalizētu līdzekļu struktūru, taču aptuvenu izklāstu var iegūt no dokumentiem, kuros sīki aprakstīti Krievijas uzkrājumi 2022. gada sākumā.

Tobrīd Krievijas Centrālā banka turēja aptuveni 207 miljardus ASV dolāru vērtus eiro aktīvus, 67 miljardus ASV dolāru un 37 miljardus ASV dolāru vērtus aktīvus Lielbritānijas mārciņās.

Krievijas Centrālās bankas rīcībā bija arī 36 miljardi ASV dolāru Japānas jenu, Kanādas dolāri 19 miljardi ASV dolāru vērtībā, Austrālijas dolāri 6 miljardui ASV dolāru vērtībā un Singapūras dolāri  1,8 miljardi ASV dolāru vērtībā, kā arī Šveices franki aptuveni viena miljarda ASV dolāru vērtībā.

Krievija ir paziņojusi, ka, ja tās īpašums tiks arestēts, tā konfiscēs ASV, Eiropas un citus aktīvus.

Peskovs sacīja, ka jebkurš mēģinājums atņemt Krievijas īpašumus novedīs pie gadiem ilgiem juridiskiem izaicinājumiem no Krievijas.

"Protams, Krievijas Federācija apstrīdēs šādus lēmumus, mēs aizstāvēsim savas intereses un mūsu nelikumīgi izņemtos īpašumus," sacīja Peskovs, "iejaukšanās svešā īpašumā grauj visus ekonomiskās sistēmas pamatus, tostarp to cilvēku ekonomisko sistēmu, kuri īstenos šos lēmumus."

"Esam pārliecināti, ka arī lēmumu pieņēmēji saprot šo seku neizbēgamību. Mēs ļoti uzmanīgi vērojam," norādīja Peskovs.