Pasaulē
2024. gada 1. februāris, 04:45

"Seksīgais Jēzus" Lieldienu reklāmā sanikno konservatīvos Spānijas katoļus

Jauns.lv

Konservatīvos Spānijas katoļus saniknojis Jēzus Kristus attēlojums plakātā, kas veltīts Klusās nedēļas pasākumiem Seviljā. Pie tradicionālā skata pieradušie ticīgie nespēj pieņemt mākslinieka Salustiano Garsijas versiju, kurā augšāmcēlies Jēzus redzams kā jauns, pievilcīga izskata puisis uz sarkana fona, bet viņa ķermeņa apakšdaļa aizsegta ar drānu.

Brālību un ģilžu padome, kas organizē galvenos Lieldienu pasākumus, paziņojusi, ka mākslinieka darbs parāda “Klusās nedēļas gaišo pusi”, vēsta “Daily Mail”.

Tomēr Jēzus seksualizētais izskats nav gājis pie sirds tradicionālistiem. “Tas ir absolūti apkaunojoši un nenormāli,” paziņoja ultrakonservatīvā katoļu organizācija IPSE, uzskatot šeit Kristu atveidotu kā sievišķīgu un pat homoseksuālu, un pieprasot mākslinieka atvainošanos. Savukārt Spānijas labējās partijas “Vox” pārstāvis Havjers Navarro uzskata, ka plakāta autors “cenšas provocēt” un viņam nav mērķa “mudināt ticīgos piedalīties Klusās nedēļas pasākumos Seviljā”.

Plakāta autors tam kategoriski nepiekrīt. “Lai manā Kristus attēlojumā saskatītu seksualitāti, jums ir jābūt prātu zaudējušam,” viņš paziņoja, norādot, ka viņa zīmējumos nav nekā tāda, kas jau būtu bijis pagātnes mākslas darbos. Viņš izteicās labējam laikrakstam ABC, ka Kristus attēlojums, kura pamatā ir viņa paša dēla attēls, ir “maigs, elegants un skaists".

Viņu aizstāvēja Andalūzijas reģiona valdošās sociālistu partijas vadītājs Huans Espadass, nosodot “homofobijas un naida izpausmes” un paužot viedokli, ka šis attēlojums apvieno “reģiona tradīcijas un mūsdienīgumu”.

Jāpiebilst, ka Spānijā homoseksuālas attiecības tika dekriminalizētas 1978. gadā trīs gadus pēc diktatora Fransisko Franko nāves, tā ir kļuvusi par vienu no seksuālajām minoritātēm visvairāk atvērtajām valstīm, kopš 2005. gada legalizējot viendzimuma laulības un atļaujot homoseksuāliem pāriem adoptēt bērnus. Tādējādi Spānija kļuva par trešo valsti pasaulē pēc Nīderlandes un Beļģijas, kas valsts līmenī legalizēja viendzimuma laulības.