foto: Daniel Pier/NurPhoto/Shutterstock/ Vida Press
ES Komisija neiedarbinās 7. pantu pret Ungāriju, kamēr nebūs vairākuma piekrišanas
Ungārijas premjers Viktors Orbāns.
Pasaulē
2024. gada 29. janvāris, 22:45

ES Komisija neiedarbinās 7. pantu pret Ungāriju, kamēr nebūs vairākuma piekrišanas

Jauns.lv

Eiropas Komisija nepiemēros 7. pantu (tā dēvēto kodolpunktu) pret Ungāriju saistībā ar pamattiesību pārkāpumiem, kamēr par to nebūs pārliecinoša dalībvalstu vairākuma.

"Komisija nevar pieņemt lēmumu šajā procesā," pirmdienas pēcpusdienā paziņoja Eiropas Savienības tieslietu komisārs Didjē Reinderss.

Ungārija kopš 2018. gada ir pakļauta 7. panta pirmajai fāzei saistībā ar premjerministra Viktora Orbāna pārraudzīto atkāpšanos no demokrātijas, kurš tiek apsūdzēts par tiesu neatkarības vājināšanu, plašsaziņas līdzekļu plurālisma mazināšanu, ārkārtas pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu, pret LGBT vērstu tiesību aktu pieņemšanu un patvēruma tiesību kavēšanu.

Orbāna pagājušā mēneša lēmums vienpersoniski uzlikt veto ierosinātajam 50 miljardu eiro fondam, lai sniegtu Ukrainai ilgtermiņa finansiālu palīdzību, lai gan tas nav saistīts ar tiesiskumu, ir krasi palielinājis Briseles neapmierinātību, kas izraisīja aicinājumus rīkoties ar varu. Šo lēmumu atkārtoti apspriedīs vēlāk ceturtdien ārkārtas augstākā līmeņa sanāksmē.

Šomēnes nobalsojot par skarbu rezolūciju, Eiropas Parlaments pieprasīja, lai 7. pants pārslēgtos uz otro pārnesumu un secinātu, ka Ungārijā "pastāv nopietns un pastāvīgs pamattiesību pārkāpums". Taču šim jaunajam solim, kas līdz šim nekad nav ticis aktivizēts, ir nepieciešams rakstisks priekšlikums no Eiropas Komisijas vai vienas trešdaļas dalībvalstu.

Kad priekšlikums ir iesniegts, ES līderi var vienprātīgi balsot - atskaitot apsūdzēto valsti -, lai paziņotu par nopietnu juridisku pārkāpumu.

"Šobrīd Komisijā nav lēmuma, lai uzsāktu nākamo soli saskaņā ar 7. pantu," pēc Eiropas lietu ministru sanāksmes Briselē sacīja Reinderss. "Iemesls tam ir pavisam vienkāršs," viņš piebilda, tieši norādot uz vienprātības trūkumu Padomē.

Lai gan daži diplomāti ir izteikuši pieņēmumu, ka noskaņojums 7. panta piemērošanai ir kļuvis labvēlīgāks, ņemot vērā Orbāna veto un viņa "darījumu" prasības, Reinderss skaidri norādīja, ka nepieciešamā vienprātība joprojām ir attāls scenārijs.