foto: Ekrānuzņēmums
Zelenskis: esam ļoti sarežģītā momentā, bet apturēt Krieviju var
Pēc Zelenska domām līdz šim neviens, pat komandieri, nevar atbildēt uz jautājumu, kad beigsies karš.
Pasaulē
2024. gada 29. janvāris, 10:57

Zelenskis: esam ļoti sarežģītā momentā, bet apturēt Krieviju var

Jauns.lv

Ukraina atrodas ļoti sarežģītā brīdī, taču Krieviju var apturēt ģeopolitiski un finansiāli, intervijā Vācijas televīzijas kanālam ARD norādījis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Atbildot uz jautājumu, kas dod cerību, ka karš var beigties 2024. gadā, Volodimirs Zelenskis aicināja cilvēkus noticēt sev, tautai, Ukrainai, partneriem un pasaulei. Viņš norādīja, ka jebkurš karš beidzas, tomēr šodien mūsu valsts atrodas ļoti grūtā brīdī.

"Es uzskatu, ka mēs esam ļoti grūtā brīdī. Ir iespējams apturēt Krieviju gan ģeopolitiski, gan finansiāli. Nepieļaut Ukrainas iznīcināšanu, mūsu nācijas iznīcināšanu. Novērst globālo migrāciju. Novērst trešo pasaules karu," sacīja prezidents.

Kad beigsies karš?

Pēc Zelenska domām, līdz šim neviens, pat ne komandieri, nevar atbildēt uz šo jautājumu.

"Kad saka, ka karš ilgs daudzus gadus, viņi nezina. Tie ir viedokļi. Viedokļi ļoti bieži atšķiras no realitātes," skaidroja valsts vadītājs.

Vēl 2023. gada novembrī, salīdzinot karu ar 100 metru skrējienu, pēc prezidenta kancelejas vadītāja Andrija Jarmaka teiktā, Ukrainas bruņotie spēki pārvarējuši jau 70 metrus.

Eiropa paliks viena pret Putinu. Zelenskis skaidro ASV palīdzības aizkavēšanas risku

Kavēšanās palīdzības sniegšanai Ukrainai no Amerikas Savienotajām Valstīm ietekmēs vienoto Eiropu un radīs vairākas no tā izrietošas ​​problēmas, norāda Volodimirs Zelenskis.

Kā norādīja prezidents, viņš netic, ka ASV varētu pilnībā atteikties no atbalsta Ukrainai tās cīņā pret Krievijas agresiju. Vienlaikus, ja tas notiks, Eiropa nevarēs sniegt to palīdzības līmeni Kijivai, kādu tā saņēma iepriekš.

"Ne ar ieročiem, ne finansiāli. Jo droši vien, ja visa Eiropa apvienotos, tā spētu sniegt pietiekami daudz atbalsta Ukrainai, taču ASV ir šāda ietekme un, kad signāli nav ļoti pozitīvi, tām ir tāda pati ietekme uz dažiem Eiropas līderiem," skaidroja prezidents.

"Ja tā notiks un ASV notiks Ukrainas atbalsta procesu vilcināšana - tam būs ietekme uz Apvienoto Eiropu. Un šeit ir konsekventas problēmas," norādīja Zelenskis.

Pēc prezidenta teiktā, starp ASV palīdzības aizkavēšanas sekām:

  • ieroču un finanšu deficīts Ukrainā;
  • savienības zaudēšana starp ASV un Eiropu;
  • Eiropa paliks viena, stājoties pretī Krievijai, ja Ukraina neizturēs un Krievijas diktators turpinās savu ofensīvu.